Lincoln és a zsidó barátok

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Legalább 16 ezer könyvet írtak Abraham Lincoln amerikai elnökről. Egy új könyv és egy kiállítás New York-ban olyan történetet mesél el, ami eddig nem volt ismert: Lincoln kapcsolatát a zsidókkal.

lincoln-230x140Benjamin Shapell már vagy 35 éve gyűjti a dokumentumokat Lincoln és a zsidók kapcsolatáról, amiket a Shapell Alapítvány levéltárában őriznek. A Lincoln-merénylet 150. évfordulójára Shapell meggyőzte a Brandeis Egyetem amerikai zsidó történelemmel foglalkozó professzorát, Jonathan Sarna-t, aki társszerkesztője volt Grant tábornok és a zsidók kapcsolatáról szóló könyvnek is, hogy segítsen szélesebb körben megismertetni a kutatási eredményeit. A projekthez kapcsolódóan a The American Jewish c. lap Lincoln korából már a neten is elérhető, úgy, hogy még keresni is lehet a dokumentumokban.

Együttműködésük gyümölcse egy könyv lett: Lincoln and the Jews: A History (Lincoln és a zsidók: a történelem). Egy kiállítás is nyílt a New York Historical Society-ben, amit június 7-ig lehet megtekinteni. Sarna professzor szeretné bemutatni Lincoln sokoldalúságát, emberi és politikusi énjét.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]