Lézeres rakéta-elhárítót állítanak hadrendbe az izraeli haseregben

Írta: izraeli-hirlevel.blogspot.hu/ - Rovat: Hírek - lapszemle

Lézeres ellenrakéta-rendszert mutatott be a múlt héten a Rafael Advance Defence Systems vállalat Szingapurban, az egyik legjelentősebb védelmi- és légi ipari vásáron.

A “Vassugár” (héberül Keren Bárzel – קרך ברזל – angolul Iron Beam)fantázianévvel bemutatott lézersugaras rendszert az állami tulajdonú Rafael cég közeli ellenséges területről kilőtt, alacsony röppályájú rakéták és aknagránátok kivédésére fejlesztette, minthogy a meglévő, ellenrakétával működő “Vaskupola” (Kipát Bárzel; Iron Dome) a Gázai-övezetből kilőtt rakétákat azok rövid pályája miatt nem tudja megfelelő hatásfokkal kivédeni.
Artist_laser_flume_-_main

A Vassugár ezzel szemben az ellenséges rakéta robbanófejét nagy energiájú lézersugárral túlhevíti, aminek következtében az a levegőben felrobban.

Amit Zimmer, a Rafael cég szóvivője szerint a sehol másutt nem alkalmazott lézeres rendszert a közeljövőben hadrendbe állítják. Pontos időrendet nem közölt.

“Akárcsak a Csillagok Háborújában… A lézerágyú sugarait egy szempillantás alatt a megfelelő szögbe lehet állítani, és másodpercekkel a nagy energiájú sugárnyaláb elindítása után megsemmisíti a célpontot. És a legnagyszerűbb ebben az, hogy végtelen a tárad!” – hangzott az angol nyelvű ismertetés. Ez alatt azt kell érteni, hogy míg a jelenlegi “Vaskupola” rendszer minden egyes ellenrakétája 45 ezer dollárba kerül, addig a lézersugár folyamatosan generálódik, mint a fénysugár egy reflektorból, csak egy megfelelő, nagy teljesítményű energiaforrásról, és annak védelméről kell gondoskodni.

A fejlesztő team szerint az eddigi kísérletek során a Vassugár a megcélzott objektumok 90 százalékát elpusztította.

 A Vassugár a már régebben hadrendbe állított Vaskupola rendszert fogja kiegészíteni, amely ellenrakétával semmisíti meg a legfeljebb 40 kilométeres távolságból a támadó rakétákat, és kb. 80 százalékos hatékonysággal működik.
A teljes cikk itt olvashtó.
[popup][/popup]