Lezárult az izraeli NSO-vizsgálat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A rendőrség civilek telefonjainak lehallgatására használt kémprogramjairól szóló izraeli zárójelentés közli, hogy nincs bizonyíték arra, hogy bírósági engedély nélkül használták volna a Pegasust vagy annak korlátozottabb verzióját, a Szaifant.

Amit Marari főügyész-helyettes zárójelentése ugyanakkor különféle problémákat talált a kémprogramok rendőrség általi használatával kapcsolatban, ideértve azt is, hogy a rendőrségi rendszerek automatikusan olyan információkat nyertek ki a telefonokból, amelyekre nem terjedt ki az engedély, bár ezeket az információkat nem használták fel – írja az ujkelet.live.

„Nem találtak arra utaló jelet, hogy az izraeli rendőrség bírósági végzés nélkül tört volna fel telefonokat” – áll a bizottság közleményében. ,,Nem találtak arra utaló jelet, hogy az izraeli rendőrség behatolt volna olyan személyek telefonjaiba, akiknek a nevét nyilvánosságra hozták a médiában.”

,,A jelentés részletezi az eszközök közötti kommunikáció lehallgatásával kapcsolatos kérdésekben fejlesztést és szabályozást igénylő kérdések sorát, azzal a céllal, hogy a fejlett technológiai eszközök használata a lehallgatási törvény szerinti hatáskörökön belül legyen. Miután megvizsgálta a bűnözés elleni lehallgatás technológiai szempontjait és célját, valamint figyelembe vette az arra vonatkozó jogi álláspontot, hogy ezek a rendszerek lehallgatásra használhatók, mi, a nyomozócsoport valamennyi tagja meg voltunk győződve arról, a szükséges technológiai változtatásokat megtételének, amelyek semlegesítik az illegális információszerzés lehetőségét, és további – technológiai és egyéb – kiigazítások végrehajtásának függvényében a jelentésben részletezettek szerint, van lehetőség az izraeli rendőrség számára a rendszerek használatának újraindítására.”

A rendőrség üdvözölte a jelentés közzétételét, megjegyezve, hogy a vizsgálat megállapította, hogy „nem történt szándékos, törvénysértő tevékenység”. A nyomozás megállapítása „bizonyíték arra, hogy az izraeli rendőrség feddhetetlenül járt el”.

Továbbá ígéretet tett, hogy a szoftver használatával kapcsolatos bármilyen hibát vagy szabálysértést az izraeli rendőrségen belüli csapat „teljes mértékben orvosolni fogja”, és „minden szükséges kiigazítást megtesznek”.

Januárban a Ynet testvérkiadványa, a Calcalist arról számolt be, hogy a rendőrség SIGINT egysége állítólag civilek, beleértve politikai aktivisták utáni kémkedésre használta a vitatott programot végzés vagy bírósági engedély nélkül.

Az izraeli rendőrség cáfolta a jelentést: ,,Az izraeli rendőrség minden tevékenysége a törvénynek megfelelően, bírósági végzések és szigorú munkarend alapján történik”.

A médiában megjelent vádak hat hónapig tartó vizsgálata után a testület, amelyben a Sabak belbiztonsági szolgálat két korábbi tagja és egy visszavonult moszados is helyet kapott, azt mondta, hogy a rendőrség által kezdeményezett összes eszközök közötti kommunikáció jogi hatáskörén belül történt.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a rendőrség nem fér hozzá az NSO cég belső adatbázisához, és tevékenysége a technológiai cég által biztosított dedikált interfész használatára korlátozódik, így nem tudja manipulálni az adatokat.

A Calcalist korábbi jelentésében azt állította, hogy a rendőrség által állítólag illegális hackelésekkel célba vett személyek között volt Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök fia, Avner és néhány közeli tanácsadóját is megfigyelték.

A jelentések azt is állították, hogy a technológiát Netanjahu ellenfelei ellen is használták, köztük a tömegtüntetéseken részt vevő tüntetőket, akik a volt miniszterelnök menesztését követelték az elleni indított korrupciós eljárás miatt.

*

Mint ismeretes, az izraeli NSO cég által külföldön is forgalmazott megfigyelési szoftvert szerte a világon használták politikusok és újságírók megfigyelésére. Az ügyet, nemzetközi összefogással 17 sajtóorgánum tárta fel.

A cég egyik vezetője szerint 45 országnak adták el a szoftvert, 90-től megtagadták a használatát.

[popup][/popup]