Letartóztatták a görög parlamenti neonácik vezérét

Írta: nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

 Nikosz Mihaloliakoszt, az Arany Hajnal elnökét bűnszervezet alapításával és futtatásával vádolják.

Szombat reggel a görög rendőrök letartóztatták Nikosz Mihaloliakoszt, a neonáci Arany Hajnal párt elnökét. Mihaloliakosz ellen bűnszervezet alapítása és futtatása a vád, vele együtt őrizetbe vették az Arany Hajnal szóvivőjét, Iliasz Kasziriadiszt és két másik parlamenti képviselőjét is.

640x360_240386

Nikosz Mihaloliakosz

A neonáci párt a tavaly júniusi választásokon 6,9 százalékot szerzett, 18 képviselője ül a 300 fős athéni törvényhozásban. Ötük ellen most körözést adtak ki.

Mihaloliakoszékat tíz nappal azután tartóztatták le, hogy szeptember 18-án Athénban a párt egyik híve halálra késelt egy antifasiszta rappert, a Killah P. néven előadó Pavloszt Früsszaszt. A gyilkosság hatalmas felhördülést keltett, országszerte egymás után tüntettek a szélsőjobboldali eszmék és az Arany Hajnal ellen, a rendőrök pedig a párt több athéni és regionális irodájában is tartottak házkutatást. A razzia alatt rendőröket is letartóztattak: többek között egy olyan kollégát, aki munkaidőn túl testőrként dolgozott a neonáciknak.

A Früsszasz-gyilkosság vádlottja egy 45 éves férfi, aki már beismerő vallomást tett, a kést is megtalálták nála. Jeórjiosz Rupakiasz az Arany Hajnal hívének vallja magát. A neonácikat egyébként a szeptemberi gyilkosságtól függetlenül égóta elkíséri az erőszak vádja: amint a párt tavaly bejutott a parlamentbe, négy képviselőjét azonnal meg is fosztották a mentelmi jogától erőszakos bűncselekmények gyanúja miatt. Bár az 56 éves pártelnök nem volt közöttük, Mihaloliakosz tagadja az auschwitzi gázkamrák létezését, megkérdőjelezi a holokausztot, de elutasítja azt a felvetést is, hogy alakulata „neonáci”, „rasszista” vagy „fasiszta” lenne.

Ami Kasziriadiszt illeti, Görögországban tavaly valószínűleg televíziótörténeti pillanat volt, amikor egy élő műsor közben a szóvivő megütötte a vezető ellenzéki párttá avanzsált baloldali Sziriza párt képviselőnőjét. Az exkommandós Kaszidiarisznak egy egyetemi professzor ellen 2007-ben fegyverrel végrehajtott támadásért is felelnie kell.

Görögországban a junta bukása, 1974 óta nem volta példa arra, hogy parlamenti képviselőket egyszerre ekkorra számban tartóztassanak le. A hatóságok azt állítják, hogy Früsszasz meggyilkolásának a szálai a pártvezetésig nyúlnak vissza: valaki az első emberek közül adott rá parancsot, amely a hierarchián keresztül végül eljutott Rupakiaszhoz  – ez az alapja a bűnszervezet működtetéséről szóló vádnak. Az Arany Hajnal tagadja, hogy bármi köze lenne a férfihez.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]