Lengyelország: az új törvényre hivatkozva betiltottak egy holokauszt-megemlékezést

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Bár a lengyel miniszterelnök azt ígérte, hogy egyelőre nem alkalmazzák a közelmúltban elfogadott, nemzetközi felháborodást kiváltó törvényt, úgy tűnik, a gépezet mozgásba lendült. Egy Lengyelországba látogató izraeli delegációnak nem engedték, hogy megtartsa megemlékezését, mert a szónok által elmondani kívánt szöveget a lengyel cenzorok nem hagyták jóvá.

A Haifa mellett Kiriát Bialik városból érkezett diákok Eli Dukorszki polgármester vezetésével Radomskba, Kiriát Bialik testvérvárosába látogattak, ahol a két település vezetője együtt emlékezett volna meg a holokauszt áldozatiról. Nem sokkal a rendezvény kezdete előtt a lengyel hatóságok bekérették Dukorszki beszédét, majd közölték, hogy ebben a formában nem mondhatja el a szöveget, mert az törvénybe ütköző állításokat tartalmaz, hiszen említést tesz zsidókat feljelentő lengyelekről is. Amennyiben törli a kifogásolt mondatokat, megtarthatja beszédét.

A polgármester ekkor kapcsolatba lépett az izraeli külügyminisztériummal, ahol azt tanácsolták neki, hogy ne működjön együtt a hatóságokkal, majd a lengyel kormánynál tiltakoztak a cenzúra miatt.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

[popup][/popup]