Lengyelország: 12 éves sírrongálók

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A rendőrség őrizetbe vett három helyi gyereket – két 12 és egy 13 éveset -, akik a napokban 67 sírkövet rongáltak meg a dél-lengyelországi Bielsko-Biala zsidó temetőjében.

A fiúkat – tudósít a zsido.com – múlt vasárnap, egy nappal a támadás után tartóztatták le, most speciális, kiskorúakkal foglalkozó bíróság elé állnak. A rendőrségi jelentés szerint puszta vandalizmusról van szó, mintegy 67 sírkövet döntöttek le vagy törtek össze. Már folyik a kárelhárítás, helyiek adományokkal segítik a munkát – derül ki a jewish-heritage-europe.eu cikkéből.

Ez volt a második alkalom, kevesebb, mint egy hónapon belül, hogy gyerekeket vettek őrizetbe zsidó temető megrongálása miatt. Június 16-án a rendőrség öt 12 éves gyereket vitt be, akik egy wroclawi zsidó temetőben több tucat sírkövet rongáltak meg, hogy egy „erődöt” építsenek, amelyben játszhattak.

A wroclawi zsidó közösség vezetői Facebook-bejegyzésben közölték, hogy a múlt héten találkoztak az őrizetbe vett fiatalok szüleivel. Megállapodtak abban, hogy a gyerekeknek és szüleiknek felvilágosító előadást tartanak, amelyekre meghívják az iskolát is, ahova a fiúk járnak.  Abban is megállapodtak, hogy a fiúk szüleinek közreműködésével közös takarítást tartanak a temetőben.

Teljes cikk

Címkék:Lengyelország, sírrongálás, zsidó temetők

[popup][/popup]