Lengyel zsidó ellenálló volt az új francia miniszterelnök apja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az eddigi munkaügyi minisztert, Élisabeth Borne-t nevezte ki miniszterelnöknek Emmanuel Macron francia elnök. A 61 éves Borne Franciaország második női miniszterelnöke. Legfőbb feladata most a Macron által bejelentett szociális reformok, mindenekelőtt a nyugdíjreform végrehajtása lesz.

Elisabeth Borne

Borne a távozó Jean Castexet váltja a kormányfői székben, aki a három héttel ezelőtt újraválasztott köztársasági elnöknek a hagyományoknak megfelelően benyújtotta lemondását.

Macron már április végén jelezte, hogy a szociális és környezetvédelmi kérdések iránt érzékeny kormányfőt szeretne kinevezni. Míg előző két miniszterelnöke, Édouard Philippe és Jean Castex a konzervatív táborból érkezett, Élisabeth Borne a reformpárti baloldalhoz tartozik.

Az Ifop közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a franciák 74 százaléka előzetesen azt szerette volna, ha az elnök nőt nevez ki miniszterelnökké.

Joseph Bornstein (a kép baloldalán) apjával és két fivérével 1939-ben. Mind a négyüket deportálták, Joseph és Isaac (jobbról a második) túlélték a deportálást.

Élisabeth Borne 1961-ben született. Anyja Marguerite Lecèsne francia gyógyszerész volt, apja, Joseph Bornstein lengyel zsidó, aki 1939-ben a nácik elől Franciaországba menekült. A német megszállás után csatlakozott az ellenálláshoz, 1942-ben elfogták és deportálták. Túlélte a háborút, de meghalt, amikor lánya még csak 11 éves volt. Így Élisabeth a „nemzet árvája” volt, és ösztöndíjjal tanulhatott az egyetemen.

Euronews/Tribune Juive

[popup][/popup]