Lengyel politikus: „az izraeli diákokat Lengyelország gyűlöletére nevelik”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes kifogásolta azoknak az izraeli tizenéveseknek a viselkedését, akik évről évre meglátogatják Auschwitzot és a többi haláltábort. Szerinte a fiatalokat odahaza arra tanítják, hogy gyűlöljék Lengyelországot és ez meg is mutatkozik a fiatalok viselkedésében.

Pawel Jablonski

Újabb front nyílt a Lengyelország és Izrael közötti vitában, noha a kétoldalú kapcsolatok már így is történelmi mélypontra süllyedtek, miután a varsói törvényhozás a minap olyan jogszabályt fogadott el, amely korlátozza, meddig lehet visszakövetelni azokat a zsidó javakat, amelyeket a Holokauszt éveiben elraboltak a zsidóktól, majd ezt a szocializmus idején törvényesítették. Az ellentétek odáig jutottak, hogy az izraeli nagykövetet hazarendelték, a másik oldal pedig nem engedte meg, hogy a képviselője a nyári szabadság után visszatérjen állomáshelyére.

Most az a gond, hogy Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes kifogásolta azoknak az izraeli tizenéveseknek a viselkedését, akik évről évre, a hazafias nevelés keretében végiglátogatják Auschwitzot és a többi haláltábort. Szerinte a fiatalokat odahaza arra tanítják, hogy gyűlöljék Lengyelországot és ez meg is mutatkozik a fiatalok viselkedésében. Jeruzsálemben ezt határozottan cáfolják és emlékeztetnek arra, hogy az új generációkat az emlékezetpolitika részeként szembesítik a történelemmel. Egyébként 1988 óta csak Amerikából 300 ezer diák járt ilyen célból Lengyelországban.

Ami Mehl, aki 1989 és 1993 között Izrael lengyelországi nagykövet-helyettese volt, Jablonski izraeli tizenévesekkel szembeni kritikáját lengyel büntetésnek minősítette az új restitúciós törvény izraeli bírálata miatt. Mehl, a kortárs Lengyelország szakértője, a holokauszt túlélőinek fia úgy ítéli meg, hogy Lengyelország nagyon nacionalista országgá vált. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) és az Európai Unió tanulmányai megerősítik Mehl felfogását a növekvő antiszemitizmusról.

Hogy mi lesz most, azt nem tudni, az illetékes vizsgálatot és gyors akciót ígért, de lengyel sajtóértesülések szerint felvetődött, hogy a jövőben Izraelből nem jöhetnek iskolások az olyan eseményekre, mint az Élet menete.

 

[popup][/popup]