Lengyel embermentők emlékezete

Írta: metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A lengyel jobboldali kormány új múzeummal állít emléket a lengyel zsidómentőknek. A német publicista szerint jobb- és baloldal egyaránt politikai haszonszerzésre használja az emlékezetpolitikát.

CC Wojciech PyszMennyiben tekinthető a hősies Ulma család története tipikusnak?” – teszi fel a kérdést Joseph Croitoru történész-publicista a Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain.

A cikk apropója a lengyel Kárpátalja vajdaságban március közepén megnyitott múzeum, amely az Ulma család nevét viseli, s a német megszállás idején a zsidók mentésében részt vett lengyeleknek állít emléket. Akik közül sokan életükkel fizettek emberségükért. A katolikus Ulmáék két zsidó család összesen nyolc tagját bújtatták el 1942-ben, amikor a környéken élő zsidókat a németek begyűjtötték, majd meggyilkolták. 1944 tavaszán azonban lecsapott rájuk a Gestapo és a megszállt lengyel területek rendőrsége. A zsidó családok után az Ulma család tagjait is a helyszínen kivégezték a zsidóbujtatók elrettentése végett. Miután Józef Ulmával és feleségével, a kilencedik hónapban lévő várandós Wiktoriával végeztek, némi tanakodás után a holttestük mellett síró hat kisgyerekeket is agyonlőtték. A Jad Vasem 1995-ben az Ulma szülőknek posztumusz Világ Igaza kitüntetést adományozott.

Az Ulma család önfeláldozó hősiességét senki sem vitatja. Mégis sokan aggályosnak tartják, ahogyan a lengyel kormány felhasználja a lengyel embermentők emlékét. A múzeum ötletét Jarosław Kaczyński jelenlegi miniszterelnök karolta fel. Croitoru szerint a lengyel jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság Párt a lengyel történelmi emlékezet újraértelmezésére használja az Ulma család emlékét. Croitoru felidézi Kaczyński novemberi beszédét, amelyben a miniszterelnök kifejtette, hogy szembe kell szállni azon elterjedt vélekedéssel, miszerint a lengyelek Hitler kiszolgálói és segítői voltak a népirtásban. Kaczyński ezzel szemben úgy vélte, hogy a felelősség nem hárítható át a lengyel népre, amely elsőként szállt szembe a náci Németországgal. (Bár Croitoru nem említi, a holokauszt emlékezetével kapcsolatban kirobbant vitát jól illusztrálja a Jan Gross ellen indult ügyészségi nyomozás. A Princeton Egyetem történésze – konkrét források és bizonyítékok említése nélkül – azt állította egy cikkében, hogy a lengyelek több zsidót gyilkoltak meg, mint a német megszállók.)

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]