Lehetséges forgatókönyvek az izraeliek evakuálására Ukrajnából

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A héber médiában a szombat kimenetele után közölt riportok szerint Naftali Bennett miniszterelnök arra törekszik, hogy keddig a lehető legtöbb izraelit evakuálják Ukrajnából. A kijevi izraeli nagykövetségen mintegy 4500 izraelit regisztráltak és a Külügyminisztérium becslése szerint 10.000-15.000 izraeli él az országban. Izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy az izraeli állampolgárok evakuálását biztosító lehetőségek szerda reggelre bezárulhatnak.

Az El Al repülőgépe Kijevben

Az izraeli légitársaságok növelik ukrajnai járataik számát, az El Al, Israir és Arkia légitársaságok számos mentőjáratot indítanak – ismerteti a fejleményeket az ujkelet.live.

Szombaton héber sajtóértesülésekre hivatkozva arról számoltak be, miszerint a Biden-kormány figyelmeztette Izraelt, hogy Oroszország a következő napokban megtámadhatja Ukrajnát. Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy az Ukrajna közelében felsorakoztatott, mintegy százezerre becsült orosz katonával rövid időn belül elindulhat az invázió.

Beni Gantz védelmi miniszter utasította a hadsereget, hogy készüljön fel az Ukrajnában tartózkodó izraeli polgárok evakuálásának lehetőségére, közölte hivatala. A védelmi miniszter a nap folyamán biztonsági konzultációkat tartott az ügyben.

A közlemény szerint bármilyen segítség az izraeli hadsereg részéről „a forgatókönyvek és a helyzetértékelések függvénye”.

Nachman Sáj diaszpóraügyi miniszter szerint Izraelnek el kell kezdenie terveket készíteni egy orosz invázió esetén az ukrajnai zsidók „sürgősségi bevándorlására”.

„Izrael a zsidó nép nemzeti otthona. Ha az ukrajnai zsidó közösséget veszélybe sodorja az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus, azonnali megoldást kell kínálnunk számukra az Izraelbe irányuló sürgősségi bevándorláshoz és a közösségek támogatására a terepen” – írta Sáj Twitteren.

A Zsidó Ügynökség szombaton közölte, hogy vasárnap evakuálják néhány munkatársukat és családjukat. Az ügynökség vezető megbízottjai azonban Ukrajnában maradnak.

Biztonsági források azt nyilatkozták a Walla híroldalnak, hogy a lehetséges forgatókönyvek között az evakuálást az utolsó lehetőségnek tekintik, és ez esetben a polgári légitársaságokat részesítik előnyben.

Izrael érzékeny viszonyt ápol Oroszországgal, Moszkva szíriai jelenléte és szövetsége miatt, ahol Izrael évek óta indít légicsapásokat iráni célpontok ellen. Bennett állítólag utasította a kormány minisztereit, hogy mérlegeljék a lehetséges orosz invázióval kapcsolatos nyilatkozataikat, és korlátozzák az izraeliek Ukrajnából való evakuálására vonatkozó nyilvános megjegyzéseiket.

Joe Biden elnök szombati Vladimir Putyinnal történt hosszas telefonbeszélgetése után, Washington olyan védelmi információkat osztott meg Jeruzsálemmel, melyeket mérlegelve az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy a kialakult vészhelyzetben megkezdte az izraeliek kimenekítését. Noha a nagykövetség munkatársainak családtagjait és a diplomaták családtagjait biztonságuk érdekében evakuálják, a nagykövetség továbbra is működik, és további izraeli személyzettel erősítik a konzuli szolgáltatásokat az országot elhagyni kívánó izraeliek számára.

A Külügyminisztérium szombaton új „szigorúbb” utazási figyelmeztetést adott ki Ukrajnára vonatkozóan, és felszólította a jelenleg az országban tartózkodó izraelieket, hogy „a lehető leghamarabb” távozzanak. Az országba való utazást tervező izraelieknek pedig le kell mondaniuk terveikről – tette hozzá a minisztérium.

Bennett szombaton felszólította az izraeli állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát, miután a helyzet súlyosságára való tekintettel megszakítva a sábátot két találkozót tartott a legmagasabb szintű biztonsági és diplomáciai tisztviselőkkel.

Naftali Bennett miniszterelnök Jáir Lapid külügyminiszterrel, Gantz védelmi miniszterrel, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökével, a Nemzetbiztonsági Tanács és a Sabak vezetőjével és a külügyminisztérium képviselőivel szombaton helyzetértékelést tartott, kiemelten foglalkozva a jelenleg Ukrajnában tartózkodó izraeliek kérdésével, azzal a céllal, hogy felgyorsítsák az izraeli polgárok mielőbbi evakuálására irányuló terveket.

„Megállapodás született arról, hogy a területre vonatkozó utazási figyelmeztetést szigorítják, és felszólítjuk az izraeli állampolgárokat, hogy azonnal távozzanak”- nyilatkozta Bennett szóvivője.

Címkék:diplomáciai kapcsolatok, Izrael, Oroszország, Ukrajna

[popup][/popup]