Légió Hungária

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 444.hu járt utána annak, hogy kik voltak azok a fekete egyenruhások, akik október 23-án egyebek közt az Auróra alternatív szórakozóhely előtt randalíroztak .

Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A szüntelen átalakulásban levé szélsőjobbolali szcéna produktuma a 2018-ban alakult Légió Hungária, melynek tagjai – köztük egyik vezetőjük, Incze Béla –  más ulrajobbos szevezetekből váltak ki.

Az online portál egyebek közt az alábbiakat írja róluk:

 

Bemutatkozó interjúját Incze tavaly a Betyársereg honlapjának adta. Ebben arról beszélt, a nemzeti radikalizmus ma már nem elégséges leírás, mert annak céljai lényegében teljesültek a Gyurcsány-kormány bukásával. Szerinte azóta a nemzeti radikalizmus képtelen volt újrafogalmazni önmagát, ezért szétesett. 

„Ami biztos, hogy abban az értelemben a konzervativizmus útját járjuk, hogy bizonyos múltbéli értékek megőrzése, aktualizálása és továbbadása központi jelentőséggel bír, de ez a fogalom önmagában nem lenne elég ahhoz, hogy definiáljon minket, így mellécsatolhatjuk a militáns jelzőt is, hiszen nem passzív szobafilozófusok vagyunk, akik elefántcsonttornyukba zárkózva szemlélik a világot, hanem világnézeti harcosok, akik tesznek is meggyőződésük érvényre juttatásáért” – mondta. Az elefántcsonttoronyba zárkózott szobafilozofálás vádja valóban nem érheti őket: idén nyáron például megtartották a „Rasszvédők Konferenciáját”

Incze Béla több mint egy évtizede a magyar szélsőjobboldal stabil szereplője, aki még a Hatvannégy Vármegyén belül is a radikálisok közé tartozott.

Szálasi-idézet, aszemitizmus, robbantások a jövőben

2010-ben, nem sokkal a Jobbik parlamentbe kerülése után például a párt partnereként Incze részt vett az alkotmány előkészítésében is. Egészen addig, amíg egy Szálasi-idézetet tartalmazó levelet nem küldött a parlamenti bizottság elnökének – emiatt a HVIM-et kizárták az alkotmányozásból.

Teljes cikk

Címkék:Légió Hungária

[popup][/popup]