Legfelsőbb Bíróság: nem legálisak a palesztin földre épített telepes otthonok

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság kedden megsemmisített egy törvényt, amely legalizálná a részben palesztin magántulajdonban lévő földre épített telepek státuszát, mondván, hogy a törvény alkotmányellenes.

Eszter Hajut , a Legfelsőbb Bíróság elnöke

A Kneszet 2017 februárjában fogadta el a törvényt a palesztin illetőségű területeken felállított előörsök és otthonok legalizálására Júdea és Szamáriában, és hogy megakadályozza a telepes otthonok jövőbeni lerombolását. A törvényt röviddel a megszavazása után befagyasztották a bírósági ítéletig az állam és a fellebezők között létrejött megállapodás következtében – írja az ujkelet.live.

A törvény szerint bármely építményről, melyről kiderül, hogy jóhiszeműséggel épült – azaz a tulajdonosok nem voltak tudatában, hogy a házat magántulajdonban lévő földre építették – az állam megszerzi a tulajdonjogot a palesztin tulajdonostól, kompenzációért cserébe, mely némileg magasabb, mint a föld valós piaci értéke, melyet az izraeli kormány erre a célra létrehozott tanácsa határoz meg.

A Kneszet szavazást megelőző héten az akkori védelmi miniszter, Avigdor Liberman (Jiszráel Beitenu) kijelentette, hogy 100% az esélye, hogy a Legfelsőbb Bíróság visszadobja a törvényt.

Avichai Mandelblit főügyész pedig figyelmeztette a kormányt, hogy ez az első alkalom, hogy az izraeli jogszabályok világosan megerősítik a kormány telepekre irányuló támogatását valamint nyíltan korlátozza a palesztinok tulajdonjogát Júdea és Szamáriában, mely ellentétes a megszállt népek védelméről szóló negyedik genfi egyezménnyel.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke, Eszter Hajut keddi határozatában kijelentette, hogy a törvény „célja, hogy visszamenőlegesen legalizálja a régió egy adott lakosságának illegális cselekedeteit, miközben sérti egy másik jogait”, és a törvény „nem felel meg az izraeli törvény alkotmányos normáinak.”

Teljes cikk

[popup][/popup]