Legalább tíz gyerek, vagy 18 év alatti tizenéves a meróni tragédia áldozatai között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Szombaton közzétették az izraeli Meron-hegyen, a lag baomeri zarándoklaton történt baleset áldozatainak részleges listáját. Legalább tíz gyerek vagy 18 év alatti tizenéves volt azok között az ultraortodox zsidó zarándokok között, akiket péntek hajnalban agyontaposott a tömeg a kialakult tumultusban.

Felső sor balról jobbra: Menahem Zakbah, Simcha Diskind, Shraga Gestetner, Shimon Matalon; második sor: Yosef David Elhadad, Moshe Mordechai Elhadad, Moshe Natan Neta Englard, Yehoshua Englard; harmadik sor: Haim Seler, Yedidia Hayut, Daniel (Donny) Morris, Nahman Kirshbaum; negyedik sor: Abraham Daniel Ambon; Yedidya Fogel, Yisrael Anakvah, Moshe Ben Shalom (Forrás: Times Of Israel)

A halottak azonosítása még mindig folyamatban van. A legfiatalabb áldozat kilencéves volt. Az eddigi adatok szerint két család vesztette el két-két gyermekét a tragédiában. A halottak között van négy amerikai, egy kanadai és egy argentin állampolgár is.

Izraelben egyre többen követelik hivatalos vizsgálóbizottság létrehozását azzal a céllal, hogy felderítsék a politikusok és a döntéshozók esetleges felelősségét, akik engedélyezték a tömegrendezvény megtartását annak ellenére, hogy az utóbbi években már sokan ismételten figyelmeztettek arra, hogy nem biztonságos körülmények között zajlik a zarándoklat a Meron-hegyen. Szakértők eddig is kockázatosnak tartották, hogy hatalmas tömegek gyűltek össze nagy tűzrakóhelyek körül.

Az igazságügyi minisztérium a rendőrség felelősségét kezdte vizsgálni, mert szemtanúk azt panaszolták, hogy a helyszínen felállított rendőrségi kordonok nehezítették a menekülésüket.

A zsidó naptár lag-beomer ünnepén a Meron-hegy oldalában megrendezett zarándoklaton évek óta százezres ultraortodox tömegek imádkoznak. Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem engedélyezték az esemény megrendezését, de a sikeres oltókampánynak köszönhetően idén megtartották, és különösen sokan érkeztek az észak-izraeli Galileába Simon bar Jocháj sírjához. Ez Izrael évente megismétlődő legnagyobb civil rendezvénye, amelyre általában az egész világról érkeznek zarándokok.

Dozens crushed to death in Lag B’Omer stampede

At least 44 people are killed and hundreds of others hurt at the overcrowded celebration in the north of IsraelRead more here: https://jewishnews.timesofisra

A tragédia amiatt történt, hogy a bádogfalak között hömpölygő sűrű tömegben egy lefelé tartó csúszós lépcsőn többen felbuktak, és egymásra zuhantak. A szűkös helyen nem tudtak felkelni, kiszabadulni, miközben újabb embereket toltak közéjük. A tömegszerencsétlenségben negyvenöten meghaltak, és százötvenen megsérültek.

Az izraeli sajtó értesülései szerint 32 áldozatot tudtak azonosítani a szombati ünnepnap kezdete előtt, és 22 temetést tudtak elvégezni. Tizenhat embert még kórházban ápolnak, közülük három állapota súlyos.

Az egészségügyi minisztérium irányelvei szerint továbbra sem lehetne 500 résztvevőnél nagyobb rendezvényeket tartani. Sajtóértesülések szerint viszont Benjamin Netanjahu miniszterelnök biztosította az ultraortodox vezetőket arról, hogy a vallási ünnepséget ennek ellenére meg lehet majd tartani. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]