Lefejezést terveztek Franciaországban – elkapták őket

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet egyik szíriai harcosa bízta meg a Franciaországban meghiúsított terrortámadás egyik gyanúsítottját azzal, hogy a hazájában csapjon le – közölte pénteken a nyomozást vezető párizsi ügyész.

fort-bear-francesoir_field_mise_en_avant_principale

Fort-bear erődje. Itt tervezték a merényletet (Forrás: Wikimedia commons)

Francois Molins közleménye szerint a legfiatalabb, 17 éves gyanúsított akkor kapta ezt az utasítást, amikor megértette, nem tud elutazni Szíriába, hogy csatlakozzon a dzsihádhoz. Az anyja ugyanis értesítette a tervéről a hatóságokat, amelyek 2014 októberében megtiltották neki Franciaország elhagyását.

A Le Monde című napilap szerint a megrendelő egy szíriai dzsihadista brit állampolgár.

Az ügyész megerősítette, hogy terrorcselekmény előkészítésére irányuló összeesküvés miatt indult eljárás három fiatal ellen, akikről azt feltételezik, hogy a haditengerészet és a különleges erők egyik dél-franciaországi kiképzőközpontja ellen terveztek az év végén vagy a jövő év elején támadást. A létesítményből el akartak rabolni egy tisztet, és le akarták fejezni. A kivégzést lefilmezték volna, és a felvételt közzétették volna az interneten.

Mindhárom fiatal érettségizett, büntetlen előéletű, nagyon radikalizálódott, mégpedig az Iszlám Államnak az internetre feltöltött videói segítségével.

A gyanúsítottak személyesen nem ismerik egymást, a közösségi oldalakon kommunikáltak egymással, s ott döntötték el, hogy csatlakoznak a dzsihadista szervezethez, de miután a 17 éves Ismail felügyelete miatt a tervükről le kellett mondaniuk, a franciaországi merényletet kezdték el tervezni.

Az ország különböző pontjain vették őket őrizetbe hétfőn. A legidősebb gyanúsított, a 23 éves Djebril a kiszemelt létesítményben katonaként szolgált 2013 nyarán. A haditengerészettől az év elején szerelt le többszöri betegállomány után. Djebril bevallotta, hogy az ő ötlete volt a béari központ megtámadása. A két fiatalabb gyanúsított, Ismail és a 19 éves Antoine a kihallgatásán elmondta, hogy késeket akartak beszerezni a létesítményben tartózkodó katonák megölésére, akiknek a felettesét akarták lefejezni, majd Szíriába akartak szökni. Djebril elismerte a merénylettervet, de tagadta, hogy le akartak valakit fejezni.

Az ügyész szerint nem azért akartak az év végén vagy a jövő év elején támadni, mert akkor lesz a 17 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat egyéves évfordulója, hanem mert ezen időszakban kevésbé őrzik a kiképzőközpontot.

Az ügyészségnek bizonyítékai vannak arról, hogy a fiatalok telefonbeszélgetéseket folytattak Szíriában tartózkodó emberekkel, robbanószerkezetekről szóló dokumentumokat is felfedeztek náluk, ugyanakkor sem fegyvert, sem robbanóeszközt nem találtak a hatóságok a házkutatások során.

A három fiatal őrizetbe vétele pénteken lejárt, a gyanúsítottakat jelenleg vizsgálóbírók hallgatják ki, majd döntenek az esetleges vádemelésről és előzetes letartóztatásba helyezésről.

[popup][/popup]