Lázár János: Ítéljenek a történészek a Horthy-korszakról!

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Horthy-korszakban volt jó néhány vállalhatatlan és vállalható dolog is – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár az egykori kormányzó szobrának vasárnapi avatása kapcsán.

A Horthy-szobor felavatása egy párt által támogatott kezdeményezés volt, így a kormány hivatalosan nem foglal állást róla, azt a kormánypártok már megtették – mondta hétfőn a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki szerint a Horthy-korszakot történészeknek és nem politikusoknak kell megítélni.

Lázár JánosLázár János egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva beszélt erről. Kijelentette, az antiszemitizmus és a rasszizmus megfékezése a világon mindenütt probléma. Azt teljes egészében nem lehet felszámolni, viszont sokat lehet tenni annak érdekében, hogy a felnövekvő generációk elvessék azt.

A vasárnapi, budapesti szoboravatásról szólva személyes véleményeként hangsúlyozta: minden ehhez hasonló politikai provokáció árt a kérdés megítélésének. Mint mondta, ő sem rendelkezik azzal a tudással, amellyel biztonságosan megítélheti a korszakot. Abban szerinte jó néhány vállalhatatlan és vállalható dolog is volt. Előbbihez sorolta például a teljes 1944-es esztendőt, míg a vállalhatónak és folytatandónak az Országos Társadalombiztosítási Intézet megszervezését.

Vasárnap több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében avatták fel Horthy Miklós kormányzó mellszobrát Budapesten; az eseményt ellentüntetés kísérte. Több párt is tiltakozását fejezte ki a szoboravatás kapcsán, a Fidesz provokációként értékelte azt.

[popup][/popup]