Lauder Orbánnak: Ítélje el a Figyelő „náci korszakba illő” címlapját

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder levelet írt a magyar miniszterelnöknek, melyből részleteket idézett az angol nyelvű sajtó.

Lauder levele szerint „ez az egyik legrégibb és leggonoszabb karikatúra a zsidó néppel kapcsolatban és a Figyelő címlapja nemcsak az említett újságot, hanem egész Magyarországot nagyon rossz színben tünteti fel. Az időzítés kimondottan kritikus, mert az Egyesült Államokban és másutt is egyre nagyobb figyelem övezi az antiszemitizmus fellendülését egész Európában és különösen Magyarországon. Miközben megértem és tisztelem a sajtószabadság határait, úgy gondolom, az Ön részéről érkező erőteljes, nyilvános állásfoglalás a zsidó nép elleni nyílt támadás ügyében nemcsak Önt távolítaná el ettől a náci korszakba illő, visszataszító gyűlölködéstől, hanem az Ön kormányát és Magyarországot is jobb fényben tüntetné fel.”

Orbán Viktor válaszolt, melyet sajtófőnöke eljuttatott az MTI-hez.

“Magyarország kormánya a zéró tolerancia politikáját követi az antiszemitizmus kérdésében. Kormányom fellépése, döntései nem hagynak kétséget afelől, hogy a magyar kormány a zsidó származású állampolgáraiért teljes felelősséget érez, és gondoskodik biztonságukról. Ön és szervezete erre az egyértelmű magyar kormányzati politikára a jövőben is számíthat” – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Zsidó Világkongresszus elnökének; a válaszlevelet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatta el az MTI-nek.

“Meglepetéssel olvasom, hogy Ön a szólás- és a sajtószabadság korlátozását kéri tőlem. Az Ön iránt érzett minden tiszteletem ellenére sem áll módomban az efféle kéréseket teljesíteni. Ezt a levelet is csak a személyes ismeretségünk és az Ön iránt érzett tisztelet indokolta” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

“Csodálkozásomat fejezem ki azért is, mert mintha az Ön tolla csak akkor találna papírt, ha zsidó származású baloldali közéleti szereplő kerül egy vita középpontjába. Ám még sosem kaptam Öntől levelet, amikor a kormányzattal együttműködő vagy jobboldali érzelmű zsidó származású állampolgár került hasonló helyzetbe. Ennek beszédes példáit mellékelten küldöm” – írta Orbán Viktor, aki sajtófőnöke tájékoztatása szerint a HVG hetilap és a Magyar Narancs egy-egy korábbi számának címlapját mellékelte leveléhez.

“Innen, Budapestről nehéz megérteni az Ön magyar közéletben mutatott egyértelmű baloldali-liberális elfogultságát. Magam is bizonytalan vagyok, hogy levelét politikai iratnak vagy a magyarországi zsidóság melletti kiállásként értelmezzem. Ha utóbbról van szó, akkor köszönet érte. Még ha okafogyott is” – zárta levelét Orbán Viktor.

 

Címkék:antiszemitizmus, Figyelő, Orbán Viktor, Ronald S. lauder

[popup][/popup]