Lauder: „A fiatal zsidók a diaszpórában Izrael-ellenes szlogeneket hangoztatnak”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A zsidó újév alkalmából interjút adott a The Jerusalem Post című újságnak Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) elnöke. A 106 ország zsidó közösségeit tömörítő WJC elnökeként Lauder úgy látja: Izrael és a diaszpóra-zsidóság kapcsolata jelenleg egyetlen szóval jellemezhető: negatív. Bízik benne, hogy az új izraeli kormány külügyminisztere, Jaír Lapid előremozdító lépéseket tesz a kapcsolat rendezésére. 

Ronald S. Lader a Rumbach utcai zsinagógában

Az interjút magyarul a Mazsihisz honlapja ismertette. Arra a kérdésre, hogy miként látja Izrael és a diaszpóra-zsidóság kapcsolatát, Ronald S. Lauder így válaszolt: „Egyetlen szóban: negatív, s ez hosszú ideje problémát jelent”.

Hozzátette: a diaszpórában élő zsidók több mint 80 százaléka inkább a reform-konzervatív irányzatot követi, s csak futólag, érintőlegesen áll kapcsolatban Izraellel, míg a fennmaradó 20 százaléknyi ortodox zsidóság  szinte mindennapi, mély kapcsolatban áll a Zsidó Állammal. Szerinte újjá kell építeni a diaszpóra és Izrael kapcsolatát, mert csak így tudják tovább erősíteni egymást. Lauder kijelentette: „E kapcsolat újjáépítése az egyik legfontosabb célom a következő néhány évben”.

Mint fogalmazott: reméli, hogy Jaír Lapid izraeli külügyminiszter előremozdító lépéseket tesz, s konstruktívan kiveszi majd a részét abból a kemény munkából, amelynek célja, hogy a diaszpóra Izrael részévé váljon.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a következő évben szerinte milyen kihívás elé néz Izrael és a zsidó nép, Lauder azt válaszolta: a legnagyobb kihívás Izrael nyilvános megítélésével kapcsolatos, s azzal, hogy az állam megítélése miképpen hat majd a zsidókra világszerte.

A WJC elnöke szerint „hagytuk, hogy ellenségeink határozzanak meg minket a közvélemény előtt”. Úgy látja, a 40 év alatti, s különösen a főiskolákon és egyetemeken tanuló zsidók kapcsolata Izraellel szinte megszakadt. A fiatalabb zsidók Izrael ellen fordulnak, és olyan Izrael-ellenes véleményeket osztanak, amelyeket az állam régi ellenfelei hangoztatnak évtizedek óta.

Teljes cikk

Címkék:diaszpóra, Izrael, Ronald S. lauder

[popup][/popup]