Latorcai Csaba: „Magyarország nem antiszemita ország”

Írta: Breuerpress.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA), amelynek márciustól egy éven át Magyarország látja el a soros elnökségét, Budapesten és Debrecenben tartja idei két közgyűlését – jelentette be Takács Szabolcs, az IHRA magyar elnöke Debrecenben.

latorcaicsaba

Ebből az alkalomból nyilatkozott Latorcai Csaba helyettes államtitkár a Breuerpressnek. Az interjút alább olvashatják.

Mit emelne ki beszédéből, amit elmondott a tájékoztatón?

Nekem fontos, hogy tolmácsolhattam a kormány üzenetét, mely szerint nem elég üldözni az antiszemitizmust, hanem minden eszközzel fel kell lépni az olyan visszataszító cselekedetekkel szemben, mint amilyen húsvétkor történt Budapesten, a holokauszt-túlélőkről szóló fotókiállítás megrongálása.

Ezekkel a tettekkel együtt kell élnünk?

Minden ilyen tett mellett sem szabad azonban elfelejteni, Magyarország nem antiszemita ország, büszkék vagyunk sokszínű kultúránkra, amelybe a zsidó kultúra is beletartozik. A magyar kormány uniós forrásokkal is segítette a debreceni Kápolnási utcai és a Pásti utcai zsinagóga felújítását. További 15 zsinagóga felújítása várható az országban, köztük van a hajdúböszörményi és a berettyóújfalui, a temetőrekonstrukciós program keretében pedig 1500 zsidó temetőt újítanak fel.

Vannak más tervek is, melyeket megemlített.

Valóban ezek egyike a zsidó vallási zarándokturizmus, melynek térképére is felkerül Magyarország, s több ezer zsidó zarándok várható majd az Amerikai Egyesült Államokból és Izraelből, ami lelki megújulást is hozhat az országnak.

A magyar kormánynak milyen elvárásai vannak az IHRA elnökség kapcsán?

Elsősorban az, hogy a világ számára is ismertté és elismertté válik az a virágzó zsidó kultúra, ami Magyarországon, a fővárosban, de vidéken is, legerősebben itt Debrecenben megtalálható. Büszkék vagyunk arra a befogadó közegre, ami Magyarországot mindig is jellemezte, s jellemzi. Persze nem lehet figyelmen kívül hagyni a történelmünk fekete foltjait sem. De az a nyitottság, vallásközi nyitottság, ami mindig is jellemző volt a magyarokra, ez érzékelhető most is, ezt a kormány kifejezetten támogatja.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]