Lapok, ahol kicenzúrázták a mohamedes karikatúrákat a támadás után

Írta: Ignácz Péter/hír24 - Rovat: Hírek - lapszemle

Még órák sem teltek el azután, hogy iszlamista fegyveresek kivégeztek 12 embert a Charlie Hebdo francia szatírikus lap szerkesztőségénél, több nyugati lap már csak úgy merte megjeleníteni az öldöklést kiváltó, a muzulmánokon élcelődő karikatúrákat, hogy kitakarta a rajzokat. A szólás- és sajtószabadságot elvileg komolyan vevő lapok úgy döntöttek, kicenzúrázzák azokat a karikatúrákat, amelyekért a francia lap munkatársai az életükkel fizettek.

A Buzzfeeden megjelent összeállítás szerint ilyen volt a brit Daily Telegraph, a New York Daily News a New York Times és a CNN. Valamint az AP amerikai hírügynökség is, amelyik a képkereső rendszeréből eltávolította a támadás után a Charlie Hebdo Mohamedet ábrázoló karikatúráit, és csak olyan fényképeket tettek elérhetővé, amelyekről le voltak vágva a terrorista támadókat felháborító rajzok. Sok, főleg amerikai lap csak ezeket vette át.

„Így nyernek a terroristák.” Sokan, köztük az alábbi Twitter-bejegyzés szerzője is így értékelte az egyértelmű cenzúrázásokat, aminek nem szabadna megjelennie egy olyan társadalomban, ahol komolyan veszik a szólás szabadságát. Az alábbi kép a Daily Telegraph cikkéből származik.

 

Ugyanígy a kipixelezés mellett döntött a New York Daily News is, ahogy azt az alábbi kép bizonyítja. Pedig az amerikai lap nem arról híres, hogy különösen érzékeny, finom, visszahúzódó stílusban számolna be a világ eseményeiről, és azon aggódnának, kiket sértenek meg cikkeikkel.


Fotó: Hír24

[popup][/popup]