Lapid izraeli miniszterelnök biztonsági tájékoztatón találkozik Netanjahuval

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jáir Lapid izraeli miniszterelnök hivatalos meghívást készült küldeni Benjámin Netanjahu ellenzéki vezetőnek egy biztonsági tájékoztatóra az iráni nukleáris megállapodásról, mivel a világhatalmak egyre közelebb kerülnek a Teheránnal való megállapodás megkötéséhez, jelentette a 13-a csatorna pénteken.

Lapid miniszterelnök biztonsági tájékoztatón fogadja elődjét, Netanjahut (Fotó: Haim Zach, Izraeli kormány sajtóirodája)

A riportot követően szombaton este a volt miniszterelnök, elébe menve a dolgoknak, biztonsági eligazítást kért Lapidtól, közölte a 12-es csatorna – írja az ujkelet.live. Források úgy vélik, hogy a találkozóra a héten sor kerül.

Netanjahu a közelmúltban interjúkat adott különböző külföldi médiának a közelgő megállapodás ellen felszólalva, és források szerint nem értesült az Egyesült Államok és Irán közötti tárgyalások legújabb fejleményeiről.

A múlt hét elején a Fox Newsnak adott interjújában a megállapodást „veszélyesnek” nevezve Netanjahu azt mondta, hogy „Iránnak arannyal kikövezett útja lesz az atomarzenál felé”.

A volt miniszterelnök szerint „ez veszélyezteti a világ békéjét, és ezt segíti elő ez a szörnyű alku. Ez még az elsőnél is rosszabb.” Hozzátette: „csak egy hiteles katonai fenyegetés akadályozza meg Iránt abban, hogy nukleáris fegyvereket szerezzen”.

Az Al-Arabiya televíziós hálózatnak adott másik interjúban Netanjahu azt mondta, hogy „az Iránnal kötött nukleáris megállapodás nemcsak Izraelt, hanem az arab világot és az emberiség egészének békéjét is veszélyezteti”.

Lapid és Netanjahu augusztus elején találkozott biztonsági eligazítás céljából a Miniszterelnöki Hivatalban Izrael legutóbbi gázai hadművelete során, lezárva Netanjahu több mint egy éve tartó bojkottját az őt leváltó kormány vezetőivel. Törvény írja elő, hogy a miniszterelnök havonta egyszer tájékoztatnia kell az ellenzék vezetőjét biztonsági kérdésekben. Netanjahu korábban csak a katonai titkáron keresztül volt hajlandó informálódni.

Beni Gantz védelmi miniszter pénteken a Fehér Házban több mint egy órán át tárgyalt Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel. Főleg az iráni kérdésről tárgyaltak – mind a formálódó nukleáris megállapodásról, mind az iráni tevékenység elleni együttműködésről a térségben, állította a találkozón részt vevő biztonsági forrás a Walla hírportál szerint.

A biztonsági forrás szerint Gantz közvetítette Sullivannek Izrael tiltakozását a kialakulóban lévő nukleáris megállapodással kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy hiteles amerikai katonai opcióra van szükség Iránnal szemben. A védelmi miniszter egyúttal tisztázta, hogy Izrael fenntartja cselekvési szabadságát Iránnal szemben.

Gantz gratulált Sullivannek a támadássorozathoz, amelyet az Egyesült Államok az elmúlt napokban hajtott végre iránbarát milíciák ellen Szíriában, és kijelentette, hogy fontos, hogy az Egyesült Államok továbbra is erőt alkalmazzon Iránnal szemben, még a tárgyalások ellenére is, állította a biztonsági tisztviselő.

,,Pozitív utalásokat kaptunk ezzel kapcsolatban [amerikai katonai opció], de nem részletezzük. Úgy érezzük, van egy irány az Iránnal szembeni [katonai] képességek elmélyítésére és megerősítésére, és az amerikaiak nagyon jól tudják, hogy ez arra ösztönzi az irániakat, hogy rugalmasabbak legyenek a nukleáris megállapodás kérdésében, és megerősíti az amerikai pozíciót” – mondta a biztonsági tisztviselő.

A forrás megjegyezte, hogy még ha aláírnak is egy nukleáris megállapodást, nagyon fontos, hogy legyen egy hiteles amerikai katonai fenyegetés Iránnal szemben, hogy elrettentse agressziója folytatásától a térségben.

A biztonsági forrás szerint hasonlóan Ejál Hulata izraeli nemzetbiztonsági tanácsadóhoz, aki szintén találkozott Sullivannel kedden, Gantz védelmi miniszter is optimistábban távozott a Fehér Házban tartott találkozóiról a Biden-kormány figyelmének mértékét tekintve Izrael atomalkuval kapcsolatos álláspontját illetően.

,,Izrael Állam befolyásolta és befolyásolja a kialakulóban lévő megállapodást, de jelen pillanatban még messze van attól, hogy az izraeli érdekeket szolgálja, és a védelmi miniszter kifejezte ellenkezését. Üzeneteinket meghallgatták, és úgy gondolom, hogy figyelembe veszik. Sokkal elégedettebben távoztam” – mondta a forrás.

A biztonsági forrás szerint a Sullivannel való találkozón az volt a benyomás, hogy nincs konkrét menetrend vagy határidő, amely megszabná az amerikai döntéshozatalt az Iránnal kötött nukleáris megállapodás aláírásával kapcsolatban.

„Ez nem egy lezárt megállapodás. Izrael még mindig sok lehetőséget lát a változtatásra, sőt még arra is, hogy megpróbálja hosszabbra és erősebbé tenni a megállapodást” – mondta az izraeli tisztviselő.

A biztonsági forrás kijelentette, hogy személyes véleménye szerint Izrael igen nagy kihívásokkal teli valóságba került az amerikai nukleáris megállapodásból való kilépés és az iráni atomprogram jelentős előrehaladása után.

,,Személyes véleményem szerint a nukleáris megállapodásból való kilépés hibának bizonyult. A kérdés az, hogy most milyen lépésekre kerül sor” – mondta a biztonsági tisztviselő.

A tisztviselő szerint a helyzet elérte azt a pontot, ahol csak két forgatókönyv létezik: nincs megállapodás, amely lehetővé teszi Iránnak, hogy fokozatosan tovább bővítse nukleáris programját, vagy egy rossz megállapodás, amely nem szolgálja Izrael érdekeit.

Izraelnek két fő aggálya van a lehetséges megállapodással kapcsolatban: az úgynevezett megszüntetési záradék, amely a megállapodás lejártakor feloldja Irán nukleáris programjának korlátozásait; valamint a szankciók enyhítése, amely lehetővé tenné Iránnak, hogy növelje meghatalmazottai finanszírozását.

[popup][/popup]