Lapid hátralép: szabad az út az egységkormány felé?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

 A Kék-Fehér lista másodikja, Jáir Lapid a 22. Knesszet (az izraeli parlament) tagjainak eskütétele előtti frakció ülésen bejelentette, hogy lemond a Beni Gánc és közte lévő rotációs megállapodásról az egységkormány megalakítása érdekében, melyet a Likud, Jiszráel Beitenu és a Munkapárt-Geser pártokkal képzel el.

Jáir Lapid

A két magyar gyökerekkel rendelkező politikus még februárban megegyezett, hogy szövetségben indulnak a választáson, és amennyiben nyernek, az első periódusban, 2.5 évig Gánc lett volna a miniszterelnök, majd Lapid vette volna át a posztot. – írja az ujkelet.live.

A Likud szerint ez a megállapodás volt az egységkormány létrehozásának fő akadálya.

„Az egységkormány kedvéért lemondok a rotációról. Sokkal fontosabb számomra, hogy az országban egység legyen. Hogy ne legyen újabb választás. Hogy megkezdődjön az országban a gyógyulási folyamat.”

„Izrael polgárai jobban érdemelnek. Megérdemelnek egy stabil egységkormányt egy miniszterelnökkel, aki nem áll vádemelés alatt. Megérdemelnek egy olyan kormányt, amely az egészségügyre, az oktatásra és a biztonságra összpontosít a vesztegetés, csalás és a bizalommal való visszaélés helyett.”

„Netanjahu megpróbál minket választásokba húzni. Három vádemelés alatt álló személy áll köztünk és az egységkormány között. Az országnak a Kék-Fehér vezette egységkormányra van szüksége, a Likuddal, Libermannal és a Munkapárt képviselőivel. Ez az, amit a kampány során mondtunk.”

„Beni Gánc lesz az első két évben a miniszterelnök. Nincs más opció. Mi vagyunk a legnagyobb párt, és Netanjahu a jogi meghallgatásai közepén van. Nem ülünk egy kormányba olyan miniszterelnökkel, aki ellen vádat emeltek vagy ilyen súlyos vádak merültek fel vele szemben. Ha két éven belül a Netanjahu elleni jogi folyamat lezárul és felmentik minden vád alól, visszatérhet. Remélem, így lesz. Nem lehet rotáció három személy között. Ez komolytalan. Az ország vezetése egy komoly dolog,” zárta mondandóját Lapid.

„Ez egy fontos és nagylelkű lépés,” idézte a Jiszráel Beitenu vezetője, Avigdor Liberman reakcióját a héber média.

A teljes cikk

[popup][/popup]