Lapid felhívta Netanjahut, vegyen részt az “érzékeny államügyekkel” foglalkozó eligazításon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jáir Lapid megbízott izraeli miniszterelnök vasárnap meghívta Benjámin Netanjahu ellenzéki vezetőt, hogy vegyen részt a katonai titkárral együtt a Kneszet-törvény értelmében biztosított érzékeny államügyekkel foglalkozó eligazításon. Egyelőre nem érkezett válasz Netanjahu részéről.

Benjamin Netanjahu

Lapid pénteken, hivatalba lépésekor is felajánlotta Netanjahunak, hogy folytassák a miniszterelnökök bevett gyakorlatát, azaz az ellenzék vezetőjének tartott rendszeres biztonsági eligazítást, miután egy teljes évén át, Naftali Bennett volt miniszterelnök hivatali ideje alatt Netanjahu nem volt hajlandó részt venni rajtuk, helyette Bennett katonai titkárán, Avi Gil vezérőrnagyon keresztül informálódott – írja az ujkelet.live.

Netanjahu azonban visszautasította az ajánlatot, és azt javasolta, hogy Lapid katonai titkárán keresztül folytassák a biztonsági eligazításokat, hogy az ne váljon ,,politikai eszközzé”. Lapid nem ment bele ebbe a megoldásba. A katonai titkár nem a miniszterelnök, és ismeretei is korlátozottak.

Netanjahu nyilvánvalóan a választások előtt nem akar közös fényképet, mely alárendelt szerepben ábrázolja.

Törvény biztosítja, hogy az ellenzék vezetője biztonsági tájékoztatót kapjon a miniszterelnöktől havonta egyszer. Ezt a tájékoztatási rendszert mindkét fél számára elfogadhatónak és elengedhetetlennek tartják.

Korábban nem volt olyan ellenzéki vezető, aki ne találkozott volna a miniszterelnökkel, hogy az aktuális diplomáciai-biztonsági helyzetről tájékoztatást kapjon.

Netanjahu ellenzéki vezető pénteken felhívta a frissen hivatalba lépett Lapid miniszterelnököt.

„Szeretném azt kívánni neked és mindannyiunknak, hogy a következő négy hónap a csend időszaka legyen a biztonsági fronton” – mondta Netanjahu Lapidnak az öt percig tartó telefonhívás során.

[popup][/popup]