Lapid rotációs miniszterelnökséggel átengedné az elsőséget Bennett-nek?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraeli felmérések alapján arra lehet következtetni, hogy a Netanjahu-ellenes blokk támogatóinak többsége (62%) úgy gondolja, hogy Jáir Lapidnak (Jes Atid) át kell engednie a miniszterelnökségi elsőbbséget Bennettnek, annak ellenére, hogy a Jes Atid mandátumainak száma közel háromszorosa a Jamináénak (17-7).

Lapid és Bennet a felröppent tervek szerint rotációban látnák el a miniszterelnöki posztot (Fotó: Times Of Israel, Miriam Alster/Flash90)

A legutóbbi felmérések szerint az izraeliek 80 százaléka nincs megelégedve a negyedik választás eredményeivel, amely lényegében megegyezik az előző három választás végkifejletével, vagyis sem a Netanjahu-párti, sem a miniszterelnök újraválasztását ellenző blokk nem tudhat magáénak stabil kormányalakításhoz elegendő mandátumot – írja az ujkelet.live.

A választók úgy tűnik, hajlandóak lennének elfogadni Naftali Bennett-et, a Jamina vezetőjét az ellenzéki blokk miniszterelnök-jelöltjeként, mivel az ellenzék politikai spektrumában lévő pártok is hajlanak, hogy Bennettet támogassák Netanjahu leváltása érdekében.

Az izraeli médiában megszellőztetett hírek szerint Jáir Lapid (Jes Atid) átengedné első körben a miniszterelnökséget Bennettnek, azonban okulva a legutóbbi Gantz fiaskóból, biztosítékokat akar, mielőtt teljes mértékben nyitva hagyná a kiskaput a másik oldal előtt.

Gideon Szá’ár (Új remény) szintén arra próbálja rávenni Lapidot, hogy hagyja Bennettet rotációban elsőként miniszterelnöknek lenni.

Lapid egy évvel ezelőtt félreállt az akkori Kék-Fehér blokkot vezető Beni Gantz útjából. Bármekkora is a nyomás, Lapid 17 mandátumával nem valószínű, hogy ugyanabba a folyóba kétszer is belelépne, főleg, ha a 7 mandátummal rendelkező Naftali Bennettről van szó.

Lapid és Bennett hivatalosan még nem beszéltek egymással, de a héber média úgy tudja, hogy Lapid biztosítékként ragaszkodik a miniszterelnöki jelöléséhez, és azt követően, mint mondta: “nem lesz olyan [lehetőség], amit nem vagyok hajlandó megfontolni”.

A ynet és a Maariv értesülései szerint Lapid sem bízik abban, hogy Bennett valójában tényleg Netanjahu helyettesítésére törekvő miniszterelnök-jelölt kívánna lenni, de a kormány megalakítása érdekében Lapid beleegyezne abba, hogy Bennett után második legyen a rotációban.

Bennettnek azoban először be kell jelentenie, hogy csatlakozik Lapidhoz – idézte a ynet a Lapid féle Jes Atid párt forrásait.

[popup][/popup]