L. Simon László: “Hogyan válik el a szar a májtól”

Írta: L. Simon László / Hír24 - Rovat: Hírek - lapszemle

Olvasom, hogy Novák Előd feljelent rágalmazásért. A hétfői parlamenti bizottsági ülésen valóban nem kíméltem őt, valóban elfogyott a türelmem, s a szánalmas antiszemita kirohanása után többek között ezeket mondtam neki:

L. Simon László

„Eddig hallgattuk, de csak azért hallgattuk végig, hogy a jegyzőkönyvnek része legyen mindaz a mocsok, ami az ön száját elhagyta. (Novák Előd: Ne minősítse így; ne minősítse!) Hadd minősítsem, képviselő úr; megteszem, és meg is fogom tenni máskor is. Azért szerettem volna, hogy végigmondja, és azért nem fojtottam bele önbe korábban a szót, hogy mindenkinek egyértelműen világos legyen – fogalmazzunk keményen –, hogy hogyan válik el a szar a májtól. […] Mindig, minden megszólalásomban a kollektív bűnösségnek az elvét határozottan tagadtam – és ez érvényes a holokausztra is –, ugyanakkor ebből nem következik az, hogy nekünk, tisztességes magyar embereknek, az utókor tagjainak ne kellene emlékeznünk és emlékeztetnünk. Nem bűnbakokat akarunk nevelni, hanem azt akarjuk, hogy ugyanazokat a hibákat még egyszer ne kövessük el, hogy ilyen kisstílű és pitiáner antiszemiták, mint amilyen ön is, a magyar közéletben ne juthassanak szóhoz, tisztelt képviselőtársam. Már a »tisztelt« szót is visszavonom, mert ez se illeti meg önt.”

Normális emberek azt gondolnák, hogy Novák ezután kicsit meghúzza magát, de nem. Közleményt ad ki, amiben leszögezi: semmilyen antiszemita kijelentést nem tett. Úgy fogalmaz: „Az illetékes kulturális bizottság ülésén az egyebek napirendi pontban joggal neveztem hullarablásnak a holokausztipar legújabb, hat és félmilliárdos közpénzlenyúlását, hiszen áldozatokra hivatkozva akarnak hasznot húzni a megélhetési emlékezők és bűnbakképzők.”

Nem tudok mást írni: állok a per elébe, de azért azt nem árt átgondolnia Novák képviselő “úrnak”, amit Lázár János Csányi Sándort minősítő jelzője (“az ország első számú uzsorása”) kapcsán jelentett ki a bíróság. Az Alkotmánybíróság gyakorlatát követve a bíróság végzésében közölte, hogy “ha a feljelentő közéleti szereplő, akkor vele szemben a véleménynyilvánítás szabadsága kisebb mértékben korlátozható, mint más magánszeméllyel szemben”. Novák Előd sajnos közszereplő, így el kell viselnie, hogy antiszemita kirohanása után “kisstílű és pitiáner antiszemitának” neveztem.

A cikk eredeti megjelenése itt

 

 

[popup][/popup]