L. Simon Gulyásnak, Schmidt pedig Lázárnak szólt vissza

Írta: Hazafi Zsolt / atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyébként Zoltai Gusztávon, a Miniszterelnökség tanácsadójának a kinevezésének veszekednek.

Balog Zoltán; Zoltai Gusztáv; Soltész Miklós; L. Simon László; Latorcai Csaba; Lázár János

Lázár János, Zoltai Gusztáv és L. Simon László a Zsidó Közösségi Kerekasztalon (fotó: Koszticsák Szilárd, MTI)

Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatóját szeptemberben nevezte ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadójának. Lázárnak azért lehet szüksége Zoltai tanácsaira, mert a Miniszterelnökséghez feladatköreihez tartozik a Zsidó Kerekasztal menedzselése, amely az elmúlt években nem könnyű feladatnak bizonyult.

Zoltai Gusztáv kinevezése azonban felhördülést váltott ki a jobboldalon. Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke a kinevezéséről a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: „egy volt kommunista munkásőr kormány-tanácsadói kinevezése kibékíthetetlen ellentétben áll mindazzal, amit a totalitárius diktatúrákhoz való viszonyulásunkról sokszor és sokan elmondtunk, ahogy az alaptörvény értékrendjével is összeegyeztethetetlen”. Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, Orbán Viktor egykori politikai főtanácsadója pedig azt, hogy Zoltai Gusztáv megtestesíti mindazt, amivel szemben a Fidesz létrejött, amiért érdemes politizálnia. Mindezt Fábry Sándor humorista azzal fejelte meg, hogy szerinte – idézzük a valasz.hu-t – „Ha azt akarod tudni, mi ment a Mazsihisznél, előbb tudod meg Zoltaitól mint bárki mástól. Lám, Rákosi is milyen boldogan használta a kisnyilasokat. Erre a kisnyilas-szerepre pedig Zoltai meglehetősen alkalmasnak látszik.”

Visszakézből

Múlt pénteken L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára az atv.hu-nak adott nyilatkozatában vette védelmébe Lázár döntését és Zoltai, illetve bírálta a „kényes ízlésű” kritikusokat.

Igaz, a politikus egy érdekes kerülő úton jutott el ehhez. L. Simon László a battonyai Karsai József kapcsán, aki Fidesz által támogatott független jelöltként indul Battonyán, mondta azt, hogy örül annak, ha valaki rájön arra, hogy a Fidesz politikája viszi előrébb szűkebb és tágabb közösségének a jövőjét, de becsületesebb lenne, ha Karsai visszavonulna az aktív politikától, és nem kérné a Fidesz támogatását. „Ilyen kacskaringós politikai életút után sokkal elegánsabb lenne, ha politikai értelemben letenné a lantot, és más, hitelesebb személyeknek adná át a terepet (…) más dolog valakire szavazni, és más egy politikai közösség támogatását kérni vagy elfogadni egy aktív politikai poszt elnyeréséért. Jobb lenne, ha visszavonulna” – szögezte le L.Simon, aki ezt követően szúrt oda kimondatlanul Schmidt Máriának ás Fábry Sándornak, és név szerint Gulyás Gergelynek.  Azt mondta ugyanis, csodálkozik azon, hogy sokak erkölcsi érzékét nem zavarta ez az ügy, miközben egy ennél egyszerűbb kérdésben, Zoltai Gusztáv kinevezése kapcsán etikai aggályaikról beszéltek.

Az államtitkár szerint Zoltai nem aktív politikus, hanem egy kötött, konkrét szakmai témában ad tanácsokat Lázár Jánosnak, ennek tehát nincs köze Zoltai munkásőr múltjához, amivel természetesen sem ő, sem Lázár János nem tud azonosulni. „Zoltai Gusztáv nem lett fideszes vagy a Fidesz által támogatott politikus”- tette hozzá. „Abban reménykedem, hogy a kényes ízlésű kollégáimat, képviselőtársaimat fel fogja piszkálni Karsai József helyi fideszes támogatottságának etikai problémája. Remélem, hogy a Zoltai Gusztáv felkérését elfogadhatatlannak tartó Gulyás Gergely is megszólal Karsai ügyében” – fogalmazott az atv.hu-nak L. Simon László.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke az atv.hu-nak annyit mondott az államtitkár nyilatkozata kapcsán, hogy e szerint kétség kívül jóval kényesebb az ízlése, mint L. Simon Lászlónak.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Zoltai

[popup][/popup]