Kutatóintézetet hozott létre a Mazsihisz, a Zsidó Egyetem, és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Goldziher Ignácról elnevezett Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézetet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közösen hozta létre. Az alapítók az intézet számára biztosítják a kutatói autonómiát.

Goldziher Ignác

“A kutatóintézet célja” – fogalmaz a Mazsihisz sajtóközleménye – “a zsidó közösséget leginkább érintő és foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatos elméleti és empirikus kutatások végzése, az eredmények közzététele és azok megvitatása a hazai és nemzetközi tudományos közösséggel, az érdeklődő nagyközönséggel, valamint az eredmények eljuttatása a döntéshozókhoz.

Az alapítók törekednek arra, hogy az Intézet kutatásaiból származó eredményeket az oktatás, a tudományos ismeretterjesztés területén saját intézményeik struktúráira támaszkodva átültessék a gyakorlatba.

Az Intézet alapműködéséhez szükséges forrást a Mazsihisz biztosítja, a további forrásokat az Intézet pályázati úton teremti elő.”

A kuratórium tagjai:
– Balázs Gábor, Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektorhelyettese és a rabbiképzés szakfelelőse
– Gábor György, habil. egyetemi tanár, a Zsidó vallástudomány doktora
– Karády Viktor, nyugdíjas emeritus kutatási igazgató (francia CNRS), nyugdíj nélküli egyetemi tanár és kutató (CEU)
– Kovács Éva, a Vienna Wiesenthal Institute for Holocaust Studies (VWI) tudományos igazgatója és a Társadalomtudományi Kutatóközpont/Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely Szociológiai Intézetében tudományos tanácsadó

A kuratórium elnöke:
Toronyi Zsuzsanna, a Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója

Kutatók:
– Novák Attila, történész, Tudományos főmunkatárs, NKE Molnár Tamás Kutatóintézet
– Konrád Miklós, történész
– Félix Anikó, szociológus, a Zsidó Világkongresszus tanácsadója

Operatív igazgató:
Félix Anikó, szociológus

Az Intézetben – mint írják – “már zajlik a kutatói munka, többek között egy, a holokauszttal kapcsolatos politikai diskurzust vizsgáló nemzetközi kutatásban is részt vesz az intézet, amelyet a Haifai Egyetem vezet.

A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet első nyilvános eseménye a Trianoni békeszerződés zsidóságra gyakorolt hatásait, következményeit fogja megvitatni egy kerekasztal-beszélgetés keretében 2021. június 28-án, „Trianon és a zsidók” címmel” – zárul a közlemény.

Az intézet honlapja itt található.

[popup][/popup]