Kurd végvár török játszmában

Írta: Miklós Gábor / NOL - Rovat: Hírek - lapszemle

Törökország felszólította az Egyesült Államokat, hogy további légitámadásokkal akadályozzák meg a szíriai Kobane elestét. Eközben a határhoz felvonult török hadsereg egy lépést sem tesz, ami a kurd védőket segítené. Erdogan inkább az Aszad-kormányt buktatná meg.

fotó Ibrahim Erikan  AFP forrás nol

(fotó: Ibrahim Erikan, AFP, forrás: nol)

Füst és robbanások zaja hallatszik a török–szír határ túloldaláról. Az egyik magas dombon lévő épületre kitűzött fekete zászló is látszik. A martalócok egyre közelebb jutnak a határhoz, s a túloldalon lévőknek nincs utánpótlásuk. Ezt tudtuk meg a térségben dolgozó egyik európai segítőtől, aki elsősorban a menekültek támogatására érkezett a török–szír határra.

Három oldalról támadják a várost, s a déli kerületeit már el is foglalták. Szeptember közepe óta tart a háború a szíriai kurd területet uraló Demokratikus Unió Párt (PYD) harcosai, a népi önvédelmi osztag, illetve az Iszlám Állam (IS) állig felfegyverzett emberei között. A szemtanúk időnként észlelik a légitámadásokat is – amerikai gépek intéznek csapásokat a kalifátus katonáira.

Kedden három alkalommal is bombáztak az amerikaiak. Az IS mégis fölényben van: több katonájuk és jobb fegyvereik vannak, állandó az utánpótlásuk. A kurd osztagoknak csak könnyű gyalogsági fegyverzetük van, s a török határőrizet miatt nem jutnak el hozzájuk a csatlakozni kívánó önkéntesek. A kétségbeesett helyzetben a védők olyan tettekre is képesek, amelyekre korábban nem volt példa.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]