Heves összecsapások Izrael és Gáza között

Írta: MTI, Index, Haarec, Szombat - Rovat: Külföld

Az izraeli légierő mintegy negyven rakétát lőtt ki vasárnap este palesztin célpontokra a Gázai övezetben. Hét palesztin és egy izraeli tiszt halt meg az összecsapásokban, egy izraeli tiszt megsebesült, a vaskupola három rakétát hárított el.

(Képünk illusztráció)

A légicsapásokban meghalt hat palesztin, köztük a területet uraló Hamász radikális szervezet két katonai parancsnoka, írja az MTI palesztin forrásokra hivatkozva. A Haarec már hét halottról tud, illetve egy izraeli tiszt is életét vesztette az akcióban, egy megsebesült.

Az incidens miatt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megszakítja párizsi útját, és még az éjszaka hazatér – közölte a kormányfő egyik tanácsadója.

A Maan palesztin hírügynökség beszámolója szerint izraeli kommandósok az esti órákban behatoltak az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz településre, hogy végezzenek a Hamász katonai szárnyának, az Izzaddín al-Kászem Brigádok egyik parancsnokával.

A Hamász egyik illetékese szerint az izraeli kommandósok autóból nyitottak tüzet a szervezet egyik fegyveres csoportjára, és a Hamász fegyveresei ezután üldözőbe vették őket. Szemtanúk szerint az izraeli légierő eközben negyvennél több rakétát lőtt ki arra a helyre, ahol az incidens zajlott.

Palesztin kórházi források szerint a légicsapásokban legalább hat ember halt meg, köztük Núr Barak és Mohammad al-Karra katonai parancsnok.

[popup][/popup]