A Kneszet elnöke Sandersnek: Ne beszéljen butaságokat

Írta: Szombat - Rovat: Külföld

Yuli Edelstein, az izraeli parlament, a Kneszet elnöke kedden válaszolt Bernie Sanders szenátornak, aki kijelentette, hogy az Izraelnek szánt amerikai segélyt Gázába irányítaná.

Bernie Sanders (Fotó: Christopher Dolan / AP)

Sanders a J Street szervezet konferenciáján tartott beszédet, amiben azt ígérte hogy elnökké választása esetén az Izraelnek címzett támogatás egy részét Gázának utalná át. Edelstein másnap reagált – írja az israelnationalnews.

„Bernie Sanders, ne beszéljen butaságokat. Tegnap éppen EU képviselőkkel tárgyaltam a Kneszetben, és beszámoltam nekik a képtelen igényekről a Gázai-övezetben uralkodó gazdasági helyzettel kapcsolatban” – állt Edelstein twitter üzenetében. „Ideje véget vetni az efféle igényeknek. Minden szükséges eszköz a rendelkezésükre áll, csak éppen a közpénzt Izrael Állam elleni támadásokra költik.”

Sanders szerint Izraelt „rasszista” kormány irányítja. Netanjahut és Trumpot gúnyolta: „Az egyiket nemsokára leváltják, a másikat – meglehet – börtönbe csukják.”

Sanders kijelentéseit Nikki Haley, az USA korábbi ENSZ nagykövete is bírálta.

„Éppen amikor azt gondolhattuk, hogy Bernie Sanders már nem lehetne radikálisabb, felülmúlta önmagát. Azt akarja, hogy az Izraelnek a terrorizmus elleni védelemre szánt általunk folyósított összeget vegyük el és adjuk a terroristák által irányított Gázának? Képtelenség. De vajon a többi demokrata elnökjelölt miért nem helyteleníti ezt?” – üzente Haley a twitteren.

A zsidó Sanders Izrael-ellenes kijelentései a múltban több alkalommal okoztak felzúdulást. Augustusban azt nyilatkozta, hogy amennyiben az USA békét akar teremteni a Közel-Keleten, nem biztosíthat elsőbbséget Izrael kívánságainak és igényeinek. Áprilisban az izraeli kormányt rasszistának minősítette, és Netanjahut olyan jobboldali politikusnak nevezte, aki különösen igazságtalanul bánik a palesztin néppel. A múlt évben azt mondta: „Mi, akik egyértelműen állást foglalunk Izrael joga mellett a létezésre… kereken és egyértelműen ki kell nyilvánítsuk, hogy Netanjahu reakciós politikájának kritikája részünkről nem jelenti azt, hogy Izrael-ellenesek lennénk.”

[popup][/popup]