A köztársasági eszme megsértésével vádolják Macront, miután részt vett egy hanuka szertartáson

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Emmanuel Macron az Elysée-palotába hívta meg Haïm Korsia francia főrabbit, hogy a hanuka kezdetén gyújtsa meg az első gyertyát a nyolcból. A történelmi Salle des Fêtes-ben rendezett zsidó szertatás ürügye az ünnep kezdete mellett Macron kitüntetése is volt, amelyet az antiszemitizmus elleni erőfeszítéseiért kapott.

Az esetről a hvg.hu számol be.

Az állam és az egyház szétválasztását halálosan komolyan vevő Franciaországban azonban Macron gesztusa nemhogy nemtetszést, de egyenesen közéleti vihart váltott ki. A francia elnököt jobb- és baloldalról is elítélték, és a közösségi médiában felháborodott posztok és kommentek jelentek meg róla, és mind arra futottak ki, hogy Macron hatalmas baklövést követett el azzal, hogy a vallást beengedte az elnöki palota szekuláris terébe.

A francia zsidók sem igazán tudtak mit kezdeni a helyzettel. „Nem lenne szabad megengedni, hogy ez újra megtörténjen” – mondta az egyik zsidó vezető, Yonathan Arfi, hozzátéve, hogy a francia zsidók a szekularizmusban mindig is a biztonság és a szabadság zálogát látták. „Bármi, ami gyengíti a szekularizmust, gyengíti a zsidóságot is” – fogalmazott.

Teljes cikk

[popup][/popup]