Központilag akarják átnevezni a Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumot

Írta: Tóth Csaba, Budapest Beacon - Rovat: Hírek - lapszemle

A kormány, azon belül is az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szándéka a szegedi Ságvári Endre Gyakorló gimnázium átnevezése. A cél a kommunista utalások eltüntetése és az az iskola méltó elnevezése lenne, az iskolában azonban mögöttes szándékokat is emlegetnek. Az iskolában és a városban is elsöprőnek tűnik a tiltakozás és az ellenállás, amelynek támogatására tízezer fős Facebook csoport szolgál. A fenntartó Szegedi Tudományegyetem nem nyilatkozik. A Jobbik, a Fidesz-KDNP és a kormány ennek ellenére határozottan egyetért abban, hogy a „rendőrgyilkos” Ságvári Endre, 1944-es kommunista-antifasiszta ellenálló neve nem maradhat. Ki volt Ságvári, mi a gond vele, illetve miért védik meg mégis?

Ságvári

A Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium (fotó: Facebook)

Rétvári Bence a jobbikos Szávay István február 12-i írásbeli kérdésére válaszul említette először, hogy a szegedi gimnázium nem viselheti tovább Ságvári Endre nevét, hozzátéve, hogy ez szerinte a hatályos jogszabályokkal is ütközik. A hírt először az Origo hozta le, a gimnázium diákjai pedig válaszul tiltakozásba kezdtek, több mint tízezer támogatójuk van.

A fenntartó Szegedi Tudományegyetem, amelynek autonómiája mindeddig védelmet nyújtott a gimnáziumnak neve megőrzésére, most azt közölte, mindenben együtt kíván működni a minisztériummal az ügyben. Az iskola igazgatója, Dobi János az üggyel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, és Szabó Gábor szegedi rektorhoz irányított minket, aki azonban ugyancsak elutasította hogy bármit is hozzátegyen korábbi nyilatkozatához. Később a szegedi városi televíziónak Szabó már elmondta, nem tartja a Ságvári átnevezését nagyon fontos kérdésnek.

A Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumának történetét tulajdonképpen végigkíséri a Ságvári körüli politikai vihar. A pár évvel korábban Szegeden felállított Új Gimnázium 1955-ben, az igazgató, Bokor Pál fenntartásai ellenére vette föl Ságvári Endre nevét. Ez már 1956-ban, a forradalom idején megváltozott rövid időre, amikor Hunyadi János Gimnáziummá váltak, de 1957-ben visszaállították az eredeti állapotot. A rendszerváltás után, és különösen a kétezres évek második felében főleg a jobboldal részéről folyamatos volt a kérés: vegyék fontolóra a Ságvári nevének megváltoztatását.

Az érvek most is hasonlóak, a helyzet azonban valóban komolyra fordult. Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője írásban kérdezte meg Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert, arról, mikor történik meg az „egykori kommunista rendőrgyilkos Ságváriról” elnevezett intézmény nevét. Szávay érvelését követve erre azért lenne szükség, mert „Rákosi Mátyás és Kádár János diktatúrája által egyaránt piedesztálra emelt Ságvári Endrét mára méltán feledte el a létező szocializmus évtizedeiben gazdasági és szellemi értelemben is kivéreztetett nemzet”.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]