Közel kétezer elhurcoltra emlékeztek Sopronban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A zsidó temetőben idén is megemlékeztek a holokauszt soproni áldozatairól. 

fotó: Griechisch Tamás

A Soproni Zsidó Temetőben vasárnap emékeztek meg arról a közel kétezer férfiról, nőről és gyermekről, akiket 1944. június 29-én a gettóból egy gyárépületbe tereltek, hogy néhány nappal később Auschwitzba szállítsák őket. Az eseményen felszólalt Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke, Farkas Ciprián polgármester és Jóna György rabbijelölt.

– Pollák Miksa híres rabbi volt, aki szombatonként a Várkerületen beszélgetett keresztény testvéreivel a Bibliáról. Az idilli korszak azonban 76 évvel ezelőtt megtört. Mit tanultunk mindebből? – tette fel a kérdést Büchler András, aki szerint ma is vannak ünnepelt demokráciákban elnyomott közösségek, legyen szó amerikai indiánokról, vagy erdélyi magyarokról. Ezt követően megosztotta Almásy Tibor, a magyar hadsereg főhadnagyának történetét. A Világ Igaza címmel is kitüntetett tiszt több mint négyszáz munkaszolgálatos életét mentette meg Sopronban vesztegzár színlelésével. – Az ellenség messze elkerülte a laktanyát, így a karantén ugyanúgy a közösség védelmét jelentette, mint ahogy a koronavírus idején az elmúlt hónapokban – mondta Büchler András.

Farkas Ciprián elmondta, Auschwitzban minden harmadik áldozat magyar volt, az elhurcoltak sebe soha nem fog begyógyulni a város láthatatlan szövetén, azt idővel nekünk kell újra szőni. Hozzátette, ma Sopronban mindenki biztonságban gyakorolhatja vallását. A 76 évvel ezelőtt történtek üzenete az, hogy nem engedhetünk utat a gyűlöletnek, mindent el kell követnünk a gyűlölet és a kirekesztés térnyerése ellen.

 

Kisalföld.hu

Címkék:holokauszt, Sopron

[popup][/popup]