Következményekkel járó antiszemitizmus

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A modern kori német parlament történelmében először fordult elő, hogy egy bizottsági elnököt kizártak a testületből. Ez most az antiszemitizmussal vádolt Stephan Brandner esetében történt meg.

Stephan Brandner (Fotó: AFP)

A szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) nevű pártban politizáló, korábban ügyvédként tevékenykedő Stephan Brandner a Bundestag jogi bizottságát vezette – írja a hvg.hu, s miután sokadszor is antiszemitának tartott kijelentést tett, valamennyi párt – kivéve az AfD-t – megszavazta a bizottsági elnöki posztról leváltását és a testületből kizárását.

„Brandner kizárása egyértelmű jelzése annak, hogy harcolunk a gyűlölet és a kirekesztés ellen” – mondta Jan-Marco Luczak, az Angela Merkel kancellár vezette CDU helyettes szóvivője. „Hetven év óta ez az első alkalom, hogy a Bundestag egyik bizottsági elnökét kizárták a testületből. De ettől függetlenül az AfD nem fog változtatni a viselkedésén” – vélekedett Florian Post, a CDU-val koalícióban kormányzó szociáldemokraták egyik politikusa.

Brandnert nem csak politikustársai bírálták, a német ügyvédkamara is nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az AfD-politikus méltatlanná vált tisztsége betöltésére. Brandner egyébként Thüringiából jött, s a thüringiai AfD-vezér, Björn Höcke a párt egyik legszélsőségesebb vezetője. Höcke az, akinek mondatait néha nagyon nehéz megkülönböztetni a Hitler által írt Mein Kampfban olvasottaktól. „A német nép régóta vágyakozik arra, hogy érkezzen egy történelmi hős, aki begyógyítja a Volk (nép) sebeit, véget vet a megosztottságnak és visszahozza a rendet” – írta egyik művében a történelemtanárból pártideológussá vált Höcke, aki szerint a rendet csak „mérsékelt brutalitással” lehet helyreállítani.

Bár Höckét már a német titkosszolgálatok is veszélyes szélsőségesként tartják számon, Thüringiában a párt az október végi tartományi választáson 23 százalékot szerzett, és a – posztkommunista Baloldal mögött – a második legerősebb párttá lépett elő.

Brandner, aki néhány hete azt kifogásolta, hogy „politikusok gyertyával a kezükben mászkáltak a megtámadott hallei zsinagóga környékén” a múlt héten azt írta egy Twitter-bejegyzésében, hogy az ismert és népszerű német rockzenész, a 73 éves Udo Lindenberg „Júdáspénzt” kap azért, hogy állandóan bírálja az AfD-t.

Az AfD-t gyakran éri az a vád, hogy a párt feltámasztja a nácik szóhasználatát. s ebbe a sorba illik bele a „júdáspénz” (Judaslohn) is. Korábban az AfD-s politikusok már használták a náci korszakra emlékeztető „nemzetárulás” (Volksverräter) kifejezést, valamint az ellenfelektől való „megszabadulásra” az ugyancsak náci-hangulatú „entsorgt” igét is.

A teljes cikk

[popup][/popup]