Köves Slomó: Szakály kijelentései elfogadhatatlanok

Írta: Szombat / zsidó.com - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Szakály Sándor a kormányzati Veritas Intézet főigazgatója nemrég azt állította, hogy a numerus clausust előíró törvény nem nevezhető zsidótörvénynek. Ráadásul szerinte az a jogszabály jogfosztónak sem tekinthető. Az EMIH vezető rabbija a Klubrádiónak adott nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte ezeket a kijelentéseket.

Köves Slomó

„Zéró tolerancia van elméletileg az antiszemitizmussal kapcsolatban ma Magyarországon. Ezt a miniszterelnöktől is tudjuk. Ön szerint ez belefér?” – kérdezte a Klubrádió Esti gyors című műsorában Kárpáti Iván újságíró Köves Slomótól a Veritas Intézet főigazgatójának elhíresült kijelentéseivel kapcsolatban.

„Én szerintem nem fér bele” – szögezte le az EMIH vezető rabbija, aki úgy látja, hogy Szakály sokadjára alkalmaz olyan megközelítést, ami eltávolítja a kérdést a lényegtől. „Lehet idegenrendészeti eljárásnak nevezni 20 ezer ember meggyilkolását, lehet a numerus clausus törvényt nem antiszemitának nevezni, mert a törvény törzsszövegében nem volt benne az, hogy zsidó, és elfelejteni hozzátenni, viszont hogy a végrehajtási utasításba benne volt az, hogy zsidó, és ezzel az egésszel úgy csinálni, minthogyha egy instrumentális kérdésről lenne szó, pedig nem arról van szó.” – mondta a rabbi, majd hozzátette, hogy ebben a törvényben a zsidóság mint nemzetiség jelent meg, ami visszalépés volt a 19. századi egyenjogúsításhoz képest, ráadásul azt az antiszemita tévképzetet erősítette, mintha a zsidó származású magyaroknak valamilyen nemzeti autonómiával kapcsolatos törekvéseik lennének.

Köves Slomó felidézte, hogy hasonló kijelentések után a Tett és Védelem Alapítvány összegyűjtötte és kiadta a 20-as, 30-as évek zsidótörvényeit. Fontos ilyenkor a kármentő lépéseket megtenni – mondta. Az EMIH vezető rabbija a műsorvezető kérdésére azt is megerősítette, hogy Szakály nyilatkozatának megítélésben konszenzus van Magyarország két legnagyobb zsidó szervezete között.

Kapcsolódó cikk:

Mazsihisz: Szakály Sándor sokadszor tesz közösségünk számára sértő, tudományosan cáfolt nyilatkozatot

 

[popup][/popup]