Köves Slomó: a Sorsok Háza jövőre már nyitva lesz

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője volt a Partizán hétfő esti vendége.

Az luxus, hogy csak olyannal működjünk együtt, akivel mindenben egyetértünk | Interjú Köves Slomóval

Ő Magyarország első igazán közéleti rabbija, aki az elmúlt évtizedben hatalmas befolyást szerzett hitközségének, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközsé…

Az ötvenperces beszélgetésről a 24.hu közölt összefoglalót. Az interjúban terjedelmes részt kapott, hogy mi a helyzet a befagyott Sorsok Házával, amely projekt koncepciójának gazdája 2018 óta épp az EMIH, és maga Köves. Korábban egyébként arról volt szó, hogy még 2021-ben megnyílhat a 7,5 milliárdba kerülő új múzeum, amely eddigiekhez képest új perspektívából mutatja be a holokausztot.

Meggyőződésem, hogy meg fog nyílni, egy év nagyjából ehhez még kell – először ezt mondta Köves arra a kérdésre, amely a projekt jövőjét firtatta, később az egy évet, másfélre módosította, de ezt leszögezte, hogy a nyitás még 2022-ben meg fog történni.  Nagyon „alapos munka, ami folyik az elmúlt másfél évben (…) annak a kiteljesedéséhez kell még ennyi idő”- magyarázta.

Köves azt is mondta, hogy – miután a projekt Schmidt Máriától átkerült hozzájuk – „gyakorlatilag a nulláról kezdtük másfél évvel ezelőtt”.

Szerinte az eddigi, „hagyományos” holokauszt kiállításokkal az a probléma, hogy a zsidók „kizárólag, mint áldozatok szerepelnek, névtelenül, mint cselekvőképességgel nem rendelkező áldozatok, ami az empátiát nem feltétlen váltja ki.” Az is probléma szerinte, hogy a zsidóság, mint önérték nem szerepel ezekben a múzeumokban, miközben a látogatók nagy részének ez az egyetlen kapcsolódási pontja a zsidóággal.

A Páva utcai holokausztmúzeum szerinte „nem egy sikertörténet, évi 10-15 ezer látogatója van, ezek nagy része külföldi turista és nem látjuk, hogy a magyar társadalomban hatalmas változást ért volna el.” A Sorsok Házának ehhez képest kell újdonságot hoznia.

Teljes cikk

Címkék:Köves Slomó, Partizán tv

[popup][/popup]