Köves Slomó a magyar ellenzéket támadja a német kancellárnak írt levelében

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Hírek - lapszemle

Nyílt levelet intézett Olaf Scholz német kancellárhoz Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, melyben elismétli a magyar kormánypárti média antiszemitizmus-vádjait, melyet Márki-Zay Péter és az ellenzék más politikusai ellen hoztak fel az elmúlt hónapokban.

Köves Slomó (MTI fotó: Mohai Balázs)

„A magyarországi zsidó közösség aggodalommal tekint az április 3-án esedékes parlamenti választások elé. A Brüsszel által körüludvarolt egységes ellenzék választási sikere veszélyeket rejt a magyarországi zsidóság számára” – így summázza a levél tartalmát az írást teljes egészében közlő Jüdische Rundschau c. német újság és hírportál.

A hosszú levelet magyarul ismertető Magyar Nemzet számos részletet idéz a szövegből, például az alábbit:

„Németországban elképzelhető lenne-e, hogy az ellenzéki szövetség listavezetője a zsidó származású tagok számát latolgassa a jelenlegi magyar kormánypártban, illetve egy melegházasságban élő homofób zsidó tanácsadóként utalhasson a Fidesz egy évek óta elhunyt tanácsadójára?”

Az ellenzéki politikus e vádakra adott válaszát Köves levele nem tartalmazza.

A levélben Köves emlékezteti a német kancellárt, hogy „az antiszemitizmus minden formája ellen küzdeni kell, nem csak azok ellen, amelyeket politikai ellenfeleink táborából jönnek”. Ezen oknál fogva Köves Slomó levelében kétségbe vonja, hogy a német politikai vezetés valóban konzekvensen küzd-e az antiszemitizmus minden formája ellen, amire pedig kötelezettséget vállalt.

Szó esik még a TEV által kezdeményezett, 16 országra kiterjedő antiszemitizmus-kutatás riasztó adatairól, valamint a Németországban tapasztalható Izrael-ellenességről és az antiszemita incidensek magas számáról.

Köves Slomó a neokohn-nak adott interjújában is kitér a levélre, mondván:

„Az antiszemitizmussal szembeni fellépés politikai elköteleződések felett kell álljon itthon is és Németországban is.”

Címkék:Köves Slomó, nyílt levél, Olaf Scholz

[popup][/popup]