Köves: Orbán ideális vezető, akár a korábbiak, Heisler: A kormány nehezen viseli a kritikát

Írta: Szombat / Magyar Hang / Index.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Páros interjút készített Heisler András Mazsihisz elnökkel és Köves Slomó EMIH vezető rabbival a Magyar Hang.

Heisler és Köves (Fotó: Farkas Norbert / Magyar Hang)

Nem ismerik el egymást a zsidóság legitim érdekképviseleteként, eltérően viszonyulnak a kormány emlékezetpolitikájához, másként vélekednek a szélsőséges közbeszéd jelentette veszélyekről. Ám egyaránt jó viszonyt ápolnak Orbán Viktorral, és kimondottan kedvezően ítélik meg a magyarországi zsidóság helyzetét mind kulturális, mind vallási szempontból – írja a lap.

Heisler András szerint az uszítás minden formája elfogadhatatlan, Köves Slomó csak a rasszista pártokkal szembeni fellépést tartja fontosnak, a migráció elleni, időnként kifogásolható stílusú agitáció „más kategória”.

A Mazsihisz elnöke kifejtette, nem tartja előremutatónak, ha sok évvel ezelőtt készült videókat ránt elő a média egy része, mivel senkinek sem használ, ha az antiszemitázást furkósbotként használják. Szavai szerint Karácsony Gergely listázós nyilatkozatát azért bocsátották meg gyorsan, mert az ellenzéki politikus életútjával igazolni tudja, hogy csak hibázott. Köves Slomó ezzel szemben azon aggályának adott hangot, hogy az antiszemita gondolatok elutasítása vagy elfogadása Karácsony esetében csak politikai érdekek mentén alakulhat.

Köves jelezte, a bocsánatkérést szerinte jobbra és balra is egyforma mércével mérik, de a Jobbikkal kapcsolatban következetesek: elzárkóznak velük kapcsolatban bármilyen kapcsolattartástól. Ahogy Bayer Zsolttól sem fogadnának el egy esetleges bocsánatkérést, Vonával sem állnának szóba, és Jakab Pétert se vennék védelmükbe, Bayer kirekesztő uszító hangnemére épül az egész életműve, mondta.

Heisler szerint a kormány rossznéven veszi, ha kritizálják őket, és megnehezül velük a kommunikáció.

Köves rabbiként úgy gondolja, a zsidó vallási közösség szempontjából Orbán Viktor ideális vezető.

“Hangsúlyozni szeretném azt is, hogy az elmúlt harminc évben nem volt olyan vezetője hazánknak, aki ne lett volna ideális. Számunkra az elsődleges kérdés, hogy identitásunkat szabadon, emelt fővel meg tudjuk-e élni, az intézményeinket tudjuk-e működtetni, illetve hogy biztonságban érezhessünk magunkat.”

Heisler szerint a Mazsihisz a sokszínű zsidó kultúra képviselője, míg az EMIH-nek nincsenek történelmi gyökerei, és sem a magyar társadalomba, sem a hazai zsidóságba nem integrálódtak. Mindazonáltal legitim a szervezetük, de átléptek egy határt és úgy viselkednek, mintha ők képviselnék a hazai zsidóságot.

Köves ennek kapcsán azt mondta, nincs reprezentatív magyar zsidó szervezet, taglétszámuk megegyezik a Mazsihiszéval, sőt, nagy az átfedés is.

Szóba kerül a Schmidt Mária nevével jegyzett Figyelő címlapja, amely Heislert ábrázolta pénzesőben. Heisler erre azt mondta, ezt Izraelben egyértelműen antiszemita toposzként értelmezték, és őt hősként fogadták Izraelben.

Heisler elismerte, hogy csökkent az utóbbi időben az antiszemita incidensek száma, ugyanakkor szerinte azok intenzitása nőtt, és szerinte a nem zsidókat érintő gyűlöletbeszédet sem tolerálhatják. Negatívumként említi a Horthy korszak relativizálására való törekvést is valamint azt, hogy a kormány megpróbálja megosztani a hazai zsidóságot – emelte ki az Index.

Köves Slomó kormánnyal való kapcsolatát Heisler szerint például a Sorsok Háza projektben aló részvétellel lehet ábrázolni, amire Köves azt mondja, négy év állóháború után az együttműködés kockázatát felvállalva belülről próbál tenni azért, hogy a kiállítás hiteles és értékes legyen. Szerinte nincs komoly történészi vita arról, hogy  a deportálások szempontjából sorsfordító volt a német megszállás, csak a hangsúlyokról tapasztal vitát. A Mazsihisz viszont a holokausztot folyamatként látja.

 

[popup][/popup]