Kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták az izraeli autókat

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraeli autókra támadtak palesztin fiatalok Jeruzsálem mellett, feltehetően tévedésből lőttek le egy palesztin fiatalt.

palesztin molotov

Palesztin fiatalok kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták az izraeli járműveket az egyik Jeruzsálembe vezető autópályán; a helyszínre siető biztonságiak feltehetően tévedésből egy vétlen palesztin fiatalt lőttek agyon – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja kedden.

Palesztinok éjszaka olajat öntöttek az útra, valamint az elhaladó izraeli autókat dobálták, hogy baleseteket okozzanak. A riasztás nyomán a helyszínre érkező katonák tüzet nyitottak a feltételezett merénylőkre és eközben lelőttek egy autóban ülő 15 éves palesztin fiatalt, akiről egy katonai szóvivő szerint feltehetően tévesen gondolták, hogy a támadások résztvevője volt. A katonák a kődobálók közül négyet megsebesített, palesztinok kórházi források szerint hármukat súlyosan, valamint elfogtak és kihallgatásra vittek két fiatalt. A hadsereg vizsgálatot rendelt el a történtekkel kapcsolatban.

A megrongálódott izraeli autók három huszonéves utasát, köztük két turistát, könnyebb sérülésekkel egy jeruzsálemi kórházba szállították. Ez az autópálya az 1967-es határokon belüli Modiin várost köti össze Jeruzsálemmel Ciszjordánián keresztül.

Egy korábbi merényletre adott válaszul éjszaka az izraeli biztonsági erők buldózerei Ciszjordánia északi részén, Hadzsa faluban lerombolták annak a palesztinnak a házát, aki három és fél hónappal ezelőtt Tel-Avivban a Jaffónál lévő tengerparti sétányon késeléses merényletet hajtott végre. Abban a támadásban életét vesztette egy huszonkilenc éves amerikai turista és tizenegy járókelő megsebesült.

Szintén a merénylethullámra adott izraeli válasz, hogy a hadsereg erői éjjel letartóztattak tizenkét körözött palesztint, akik közül hatot terrortevékenységgel és a zavargásokban való részvétellel gyanúsítanak – értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

A tavaly szeptemberben kezdődött erőszakhullámban 28 izraeli és két amerikai, valamint legalább 203 palesztin vesztette életét. A palesztinok többsége késeléses támadások vagy izraeli biztonságiakkal lezajlott összetűzések során halt meg.

 

[popup][/popup]