Kötelező a lojalitás a művészeknek

Írta: nol.hu / Vári György - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Törvényt kezdeményez az izraeli kulturális miniszer, Miri Regev, amelynek alapján meg lehetne tagadni olyan kulturális termékek állami támogatását, amelyek alkotói nem lojálisak Izrael államhoz.

Miri Regev

Miri Regev izraeli kulturális miniszter. Nem tűr, nem támogat. Fotó: jpost.com

Az igazságügy-minisztérium, amelyet a Zsidó Otthon nevű, markánsan jobboldali párt képviselője vezet, támogatja a kezdeményezést, amely még egyelőre nem járt az izraeli parlament előtt. Olyan kulturális szervezetek, amelyek az állam aláásására törekednek, nem részesülhetnek állami támogatásban – indokolta döntését a kultuszminiszter, aki szerint a tervezet nem sértené a véleménynyilvánítás szabadságát. Szerinte egyszerűen csak újradefiniálja a kezdeményezés a kultúrpolitika prioritásait. Számos művész és a legfőbb ügyész szerint viszont nem ez a helyzet.

A javaslat közvetlen előzménye lehet az izraeli ­filmrendező, Udi Aloni kijelentése a berlini filmfesztiválon. A rendező, mielőtt ­Junction 48 című filmjéért megkapta a Panorama Audience Awardot a legjobb film kategóriájában, lefasisztázta saját kormányát (élén Netanjahuval), és arra kérte Németországot, hogy szüntesse be a katonai együttműködést Izraellel. Hangsúlyozta, hogy nem az országról beszél, amelyet nagyon szeret, hanem az államról és vezetőiről.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]