Kóser éttermet kínál Debrecenben az EMIH

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Kóser éttermet nyitott  Debrecenben az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség.

Ahron Faigen séf

“A modern, közel-keleti konyhát képviselő Hamsza, a debreceni Zsidóházban, a Piac utca 5-7. szám alatt kapott helyet. A vendéglátóhelyet az a Co Sharing Trade Kft. üzemelteti, mely egyebek között a Carmel éttermet, a Tel Aviv Cafét, valamint a néhány hete megnyílt Brooklyn Bagel brunch éttermet is működteti – írja az EMIH-hez közeli 168 Óra.

Az új, kóser Hamsza étterem a nemzetközi hatású, közel-keleti konyha ízeivel várja a helyieket és a turistákat egyaránt. A minőségi fogásokról Ahron Faigen izraeli séf gondoskodik, aki tanulmányait a legjobb izraeli kulináris iskolában, a Tadmoron folytatta, majd segédszakácsként, egy évet dolgozott Izrael leghíresebb sztárséfje, Meir Adoni mellett.

A fűszereket egyenesen Izraelből hozzák, míg a bárányhúst például Angliából, a zöldségeket pedig frissen, helyi termelőktől szerzik be. A menüben olyan ínyencségek szerepelnek, mint az iraki marhahúsleves, a jeruzsálemi bagel, vagy éppen a marokkói curry. A nagyjából 60 vendég fogadására alkalmas kóser étterem, minden bizonnyal, tovább gazdagítja majd a gasztronómiai választékot Debrecenben, ami a hazánkba látogató izraeli és zsidó turisták második legkedveltebb célpontja, a főváros után.” – írja a lap ajánlója. 

“Fontosnak tartjuk, hogy Budapesthez hasonlóan, vidéken is egyre több helyen biztosítsuk, nemcsak a hitélettel és a zsidósággal kapcsolatos programok, hanem a kóser étkezés lehetőségét is. Különösen, ha az egy olyan minőségi éttermet jelent, mint a Hamsza” – mondta Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

“Az étterem hétfőtől csütörtökig 17-től 22 óráig, vasárnap pedig 12-től 22 óráig lesz nyitva. Az EMIH által kialakított Zsidóház kulturális és hitélettel kapcsolatos programoknak ad helyet, de vannak benne tantermek és játszószoba is. A központ teret ad majd szociális és karitatív tevékenységeknek is”.

*

A Brooklyn Bagel megnyitása kapcsán írtunk a hazai kóser ellátás hiányairól, problémáiról és drágaságáról – ezeket nem ismételnénk el. Kerestük az interneten az új debreceni étterem honlapját, pontos kínálatát, árait – sajnos nem találtuk.

Annyit lehet még tudni, hogy Faigen séf 2018 óta dolgozik az EMIH szolgálatában, debreceni tartózkodását egy évre tervezi.

Fivére, Faigen Sámuel lassan egy évtizede szolgál rabbiként Magyarországon, ennek több mint a felét Debrecenben, ahol nagyobb létszámú izraeli egyetemista tanul. A rabbi Chabad-EMIH-közössége minden bizonnyal közülük is igyekszik látogatókat szerezni a helybéli közösség mellett, amelyet egyébként a Debreceni Zsidó Hitközség is szolgál. Utóbbi igyekszik egyensúlyozni Mazsihisz tagsága és az EMIH-hel való jó viszonya között.

[popup][/popup]