Koronavírus: Összecsapás esküvői vendégek és kiérkező rendőrök között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök vizsgálatot kért, miután erőszakos összecsapás robbant ki, amikor a rendőrség szerdán feloszlatott egy magánházban tartott esküvőt Givát Ze’evben, Júdea és Szamáriában, mondván, megsértették a folyamatban lévő országos zárlat miatt érvényben lévő rendeleteket.

A vőlegény testvére az összecsapás után Givát Ze’evben 2020. október 14-én. (Fotó: Twiter videó képernyőfotó)

A rendőrség és a részt vevők verziója azonban ellentmond egymásnak. A tisztek azt állították, hogy megtámadták őket, amikor véget akartak vetni az ünnepségnek, míg a család szerint a rendőrök erőszakkal leállították az ünnepséget, ami megfelelt a gyülekezésre vonatkozó rendeletnek – írja az ujkelet.live.

A rendőrség közölte, hogy egy férfi és egy tiszt könnyű sérüléseket szenvedett. A háztulajt pedig megbírságolták 5000 sékelre.

A közösségi médiában keringő történteket megörökítő videón látható, ahogy a vérző fejű vőlegény testvérét kivezetik a házból a tisztek.

A rendőrség szintén megosztotta a tisztek testkamerájának felvételeit, amin próbálják győzködni a családtagokat, amikor az egyikük rátámad a tisztekre, dulakodást kirobbantva.

A felvételek felháborodást váltottak ki, különösen az ultraortodox politikusok részéről, akik diszkriminációra panaszkodtak a közösségükre irányított koronavírus-korlátozások valamint a rendőrség velük szembeni keménykezű viselkedése miatt. A koronavírus fertőzöttségi szint miatt vörösnek jelölt városok és közösségek többsége ultraortodox lakosú.

Arije Deri belügyminiszter, az ultraortodox Sasz párt elnöke, elítélte az esetet, és Twitteren azt üzente: „Nincs semmi ok a világon arra, hogy a rendőrség puskával a kezében betörjön és bántsa az embereket”. Deri közölte, hogy beszélt Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel az ügyről, valamint arra sürgetett mindenkit, hogy az esettől függetlenül, a rendeleteket be kell tartani.

„Alapos vizsgálatot kértem egy független szervtől. A miniszterelnök megígérte, hogy még ma este utána néz az ügynek”- írta Deri.

Jáákov Litzman, az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora vezetője, szintén elítélte az esetet, amit „súlyos rendőri erőszak”-nak nevezett.

„Az előírások betartásának szükségessége mellett a rendőrség ilyenfajta gyalázatos viselkedése a helyszínen elfogadhatatlan” – mondta Litzman. „Nem maradhatunk csendben e véres és embertelen jelenetekkel szemben, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.”

A Miniszterelnöki Hivatal később közleményében kijelentette, hogy Netanjahu beszélt Amir Ohana közbiztonsági miniszterrel (Likud), utóbbi gyors és alapos vizsgálatot ígért, az eredmények nyilvánosságra hozatalával.

Ohana Twitteren azt írta, hogy „nagy fájdalommal” figyelte a történteket, melyek „valóban komolyak és sajnálatosak”.

Motti Cohen megbízott országos rendőrfőkapitány azonban határozottan kiállt a tisztek mellett.

„Ismét rendőrök elleni támadásnak vagyunk tanúi, azok ellen, akik teljesítik feladataikat a törvényre fittyet hányókkal szemben. Sajnálom, hogy ahelyett, hogy határozottan elítélnék azokat, akik megszegik az előírásokat és ártanak az azokat végrehajtó tiszteknek, vannak, akik a rendőrség támadását és hiteltelenítését választották”.

Teljes cikk

[popup][/popup]