Koronavírus – Nem utaznak az izraeli középiskolások az auschwitzi emlékhelyre

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Elhalasztják az izraeli középiskolások központilag szervezett októberi és novemberi lengyelországi látogatásait a koronavírus-járvány miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.

Az izraeli oktatási minisztérium a koronavírus-járvány miatt határozatlan időre elhalasztotta a végzős középiskolások októberre és novemberre, Lengyelországba tervezett utazásait.

Az izraeli érettségiző osztályok az ország legtöbb zsidó középiskolájában általában egyhetes lengyelországi körutazáson vesznek részt, amelyen fölkeresik a holokauszt több emlékhelyét, koncentrációs és haláltáborokat, amelyekben a náci Németország több millió zsidót gyilkolt meg.

Ezek az utazások a koronavírus miatt idén tavasszal elmaradtak. Őszre is feliratkoztak már 17.582-en, akiket beosztottak 145 csoportba, de a minisztérium hétfőn azt javasolta, hogy mivel várhatóan még októberben és novemberben is korlátozások lesznek a külföldi utazásoknál, vagy halasszák őket 2021-re, vagy Izraelen belül szervezzenek helyettük többnapos kirándulást a tizenéveseknek.

Az utóbbi héten újraéledt a járvány Izraelben, 800 új fertőzést diagnosztizáltak, miközben a korábbi két hétben 300 friss esetet találtak. Elsősorban az iskolákban jelent meg a vírus, számos intézményben akadtak fertőzöttekre, ezeket az iskolákat bezárták, a tanulókat és a tanárokat karanténba küldték.

Izraelben a koronavírus megjelenése óta 17 863 fertőzöttet tartanak nyilván, akik közül 15 091-en már meggyógyultak. Jelenleg 23-an vannak lélegeztető gépen, a halálos áldozatok száma 298.

Shiri Zsuzsa/ MTI

 

[popup][/popup]