Koronavírus – két és fél hónapos fertőzési rekord Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A második országos zárlat óta a legtöbb új fertőzöttet azonosították egy nap alatt Izraelben.

– Erről tudósít a Jediót Ahronót című újságra hivatkozva az MTI.

Hétfőn a rekordszámú, 86 857 tesztből 3594 pozitívnak bizonyult, ami október 7. óta két és fél hónapos csúcsot, valamint 4,2 százalékos arányt jelent.

Noha a tesztek száma is az egekbe szökött, az azonosított fertőzöttek száma és a fertőzési együttható, a járvány növekedési rátája is azt mutatja, hogy “megfelelő választ kell adnunk a trend megállításához” – mondta Hezi Levy professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója a ynetnek kedd reggel.

“Országos zárlat bevezetésén gondolkodunk. Most kell döntést hozni. Csak szigorúbb korlátozásokkal körülbelül öthetes, teljes országos karanténnal a jelenlegi fertőzési arány mellett háromhetes zárlatra van szükség – mondta a járványügyi kérdésekért felelős Natan As koronabiztos kedd reggel a katonai rádióban.

A szigorúbb korlátozások és a teljes zárlat közötti lényeges különbség, hogy az elsőben nyitva maradnának az oktatási intézmények, és nem korlátoznák az emberek mozgási szabadságát. A korábbi országos karanténok idején az emberek csak néhány száz méterre hagyhatták el lakásukat, valamint a létfontosságú munkahelyekre és az alapvető élelemiszerek és gyógyszer megvásárlására lehetett elmenni otthonról.

Egyelőre nem tűzték ki a járvány ügyeivel foglalkozó koronakabinetnek azt az ülését, amelyen a fertőzöttek számának jelentős emelkedése nyomán döntéseket hoznak az egészségügyi szakemberek javaslatairól.

A mintegy kilencmilliós Izraelben március óta 380 095-en fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 27 628 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3111-en haltak meg. Jelenleg 857 beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 472-en súlyos állapotban vannak, 119 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

Shiri Zsuzsa/MTI

 

Címkék:Izrael, koronavírus

[popup][/popup]