Kornis: Ha a Jobbik és a halál közül kell választani, a halált választom

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Medgyessy Pétertől Kőszeg Ferencen át Haraszti Miklósig több közéleti szereplő érvel amellett, hogy a Fidesz csak akkor buktatható meg, ha a baloldal összefog a Jobbikkal. A megoldást többen az úgynevezett technikai koalícióban látják. Összeállításunkban az olykor királycsinálóként is megnyilvánuló baloldali, liberális értelmiség véleményformáló szereplőit kérdeztük az elméleti lehetőségről.

 

Heller Ágnes, filozófus

„Összefogás akkor lehet, ha mind a két fél akarja. Számszerűen mindenképpen igaz, hogy ha együtt lépnének fel a Fidesszel szemben, akkor megvernék.

Nem lenne rossz, ha megtennék, de ha nem akarják, ne tegyék. Az összefogás talán nem is jó szó, de támogathatnák egymást,

amit egyébként nagyon nehezen lehetne elmagyarázni a szavazóknak, még akkor is, hogy ha alapjában véve ma vészhelyzet van Magyarországon.
heller ÁgnesHeller Ágnes
Amennyiben a felek identitása ezt kizárja, nem kell ideológiai engedményeket tenniük, és a nyílt megegyezés helyett dönthetnek csupán egymás jelöltjeinek támogatásáról is, miközben maguk alakítják ki kampánystratégiájukat. Aztán, ha megbukott a Fidesz, a mostani választási rendszer módosításával ki lehetne írni új választásokat a győztes pártok között.”

 

Tamás Gáspár Miklós, filozófus

„Választási bojkottra szólítanék fel mindenkit, ha a baloldali pártok összefognának a Jobbikkal. Megengedhetetlen.

Abba most nem is mennék bele, hogy lehetetlen, de mindenképpen nem kívánatos. Egy ilyen összefogást egyébként sem lehetne lenyomni senkinek a torkán, az enyémen sem. Ha valakinek nincs ereje és akarata egyedül a sikerre törekedni, hagyja abba az egészet.
tamás gáspár miklósTamás Gáspár Miklós

Egyre inkább az a benyomásom, hogy ezekkel a parlamenti pártokkal nem megyünk semmire. Tönkrementek, aprócska apparátusok, médiacégek, tagság és belső élet nélkül. A Fidesznek körülbelül hússzor annyi megválasztott tisztségviselője van, mint tagja. Az ellenzéki oldalon pedig két szektajellegű vezérpárt vetekszik egymással, ők viszont más okokból nem demokratikusak. Máshonnan kell jönniük az új erőknek, de egyelőre nem látszik semmi ígéretes a horizonton.”

 

Konrád György, író

„Az ördög öreganyjával is össze lehet fogni, ha teljesülhet a cél, a választási törvények demokratikus megváltoztatása.

Viszont, ha a Jobbik lesz az ördög öreganyja, ez a cél nem fog megvalósulni. Ettől függetlenül megdicsértem Haraszti Miklós barátomat, miután felvetette a választási összefogás lehetőségét, de amint látom, sem a demokratikus ellenzék, sem a Jobbik részéről nem született erre vonatkozó támogató nyilatkozat.
konrád györgyKonrád György

Attól persze, hogy valószínűtlen, még nem zárható ki a felek egymásra találása. Ám amennyire nem hihető egy ilyen, közös miniszterelnök-jelölt felbukkanása, legalább annyira kérdéses az is, hogy a baloldal ki tud-e egyáltalán állítani valakit. Nekem például tetszene Botka, és végső soron Gyurcsány is, de a napokban felmerült Majtényi Lászlót csak a harmadik helyre sorolom, mivel tőle még nem láttam értékelhető politikai megnyilvánulást.”

 

Ungvári Tamás, író

A Jobbikot sokan, többször és még bírósági engedéllyel is náci pártként jellemezték. Ha ez az állítás igaz, akkor

elfogadhatatlan bármilyen baloldali összefogás egy olyan párttal, amelyre a nácizmus árnyéka vetül, vagy a nácizmussal kacérkodott, vagy akár nem volt egészen náci, csak egy picit.

Az állítólag most középre húzó Jobbik történetében legalább három olyan meghatározó politikai cselekvésről tudok, amelyek nem teszik lehetővé a velük való együttműködést.
ungvári tamásUngvári Tamás

Az egyik a Magyar Gárda megalakulása, a másik Gyöngyösi Márton zsidózása a parlamentben, a harmadik pedig az uniós zászló elégetése a pártból már kikerült úr által. Mivel a dolgok azonosak a saját történetükkel, még a megfontolandó kérdés szintjén sem merülhet tehát fel az összefogás gondolata. Sőt, elítélendőnek tartom, mert megzavarja a kormányváltásra vonatkozó, és amúgy is gyenge lábakon álló baloldali elképzeléseket.

 

Kornis Mihály, író

Erről a kérdésről egy pillanatig sem kell gondolkodnom, kizártnak tartok egy összefogást a baloldal és a Jobbik között. A feketére akkor sem mondom, hogy fehér, ha ezzel eltakarhatom a zöldet. Igen helyet nem mondhatok nemet. Jézus helyett nem mondhatok Sátánt, még akkor sem, ha pillanatnyilag úgy tűnik, megéri.
kornis mihály (a kép forrása: könyvesblog)Kornis Mihály

Mindenáron meg kell szabadulni Orbántól, de hadd legyek régimódi: ezen az áron nem akarok megszabadulni tőle.

Ha csak a Jobbikkal való összefogás és a halál között lehet választani, akkor én a halált választom.

[popup][/popup]