Kormánypénzekkel tömik ki a szélsőjobboldali networkkel rendelkező vasarnap.hu-t

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jelen.media internetes portál részletesen áttekinti a magát kereszténynek mondó vasarnap.hu szerzőgárdáját és összefonódásait. 

Vágvölgyi Gergely leköszönő és Horváth Tamás érkező főszerkesztő ez év július 31-én

Az alábbiakban néhány részlet a cikkből.

Egy neve elhallgatását kérő forrás egy friss kutatásában mutatja ki, milyen súlyos szélsőséges tartalmak jelennek meg az egyik kormányközeli felületen, a vasarnap.hu-n.

A nyilvánosságban a Tett és Védelem Alapítvány mutatott rá először arra, hogy a lapnál nem egészen három hete az a Horváth Tamás lett az új főszerkesztő, aki tavaly februárban még a 888.hu munkatársaként „Dicsőség a hősöknek: 75 évvel ezelőtt vette kezdetét a kitörés” című cikkében emlékezett meg a neonácik kedvenc évfordulójáról. A napokban emiatt kitört kisebb botrány miatt Horváth a közelmúltban lemondott a főszerkesztőségről.

A vasárnap.hu kormányzati és szélsőjobboldali kötődése azonban nem a gyorsan lelépett új főszerkesztővel kezdődött. Az oldalt „kiadja” a Kovács K. Zoltán Alapítvány, amelyet a KDNP pártalapítványa, a Barankovics István Alapítvány egyik alapítójáról neveztek el. A Barankovics Alapítvány emellett a vasarnap.hu oldalán támogatóként is fel van tüntetve, ahogy a Nemzeti Együttműködési Alap is. A 2018-ban bejegyzett szervezetet dr. Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke képviseli. A szervezet keresztény médiafelület létrehozásával és a könnyűzene támogatásával foglalkozik – mindehhez komoly állami támogatást is kap. A Miniszterelnökség júniusban 38 millió forintot küldött az alapítványnak „a keresztényüldözéssel kapcsolatos kommunikáció elősegítésére”.

Tovább vizsgálva a vasarnap.hu szerzőinek neveit, megdöbbentő dolgokra lehet bukkanni. „A publikáló személyek háttere, nézetei és ideológiája a teljes magyar szélsőjobboldali szerveződéseket magában foglalja, a Betyárseregtől a Légió Hungárián át a Zöldinges Világnézeti Műhelyig” – állapítja meg a kutató.

A főszerkesztő mellett menesztették az S4C aloldal munkatársát, Kassab Adonist, aki amúgy a Nyugat- és Izrael ellenes orientalista.hu főszerkesztője. Az orientalista.hu Izrael-ellenes cikkeit előszeretettel veszi át a Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom) által alapított Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz köthető szentkoronaradio.com hírportál. Kassab Adonis egyébiránt rendszeresen készít riportokat, podcastokat a Mi Hazánk Mozgalom prominens képviselőivel (Toroczkai László, Novák Előd, Dúró Dóra) a vasarnap.hu felületére. Kassab Adonis Istvánról egyébként az RTL derítette ki, hogy magyar és szíriai felmenőkkel rendelkezik, végzettségét tekintve fényképész és újságíró. „2006-ban lépett be élete első pártjába, a Jobbikba, ahol 2007-ben a ferencvárosi tagok megválasztották alapszervezeti elnöknek. A Magyar Gárda első ötvenhat gárdistájának egyikeként tett esküt a Szent Koronára. Részt vesz a Jobbik Külügyi Kabinetjének szakmai munkájában, származása miatt elsősorban a keleti kapcsolatokkal foglalkozik. 2009-ben budapesti alelnökké választották” – olvasható az RTL tudósításában.

Chvála Márton is a lap szerzői között található: ő 2017-ben a Tyirityán Zsolt-féle Betyársereg által életre hívott Erő és Elszántság tagja volt. Chvála – a kutató információi szerint – szoros kapcsolatot ápol a Zöldinges Világnézeti Műhely tagjaival, részt vett az 2021-ben Miskolc mellett tartott úgynevezett „III. Zöldinges táborban” is.

A Fidesz nem akar lemondani a legszélsőségesebb szavazókról sem, úgy tűnik, hogy gyűjtőpártként az egyik csatorna, ahol a szélsőségesekhez eljut, a vasarnap.hu – fogalmaz a Jelen.media cikke.

Teljes cikk

Címkék:szélsőjobb, vasarnap.hu

[popup][/popup]