Kormányalakítási patthelyzetet jósolnak közvéleménykutatók az izraeli választás előtt

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A pártlisták leadásának határidejéhez közelítve csütörtökön három közvélemény-kutatás eredményei kerültek nyilvánosságra, de egyik forgatókönyv sem dönti meg a baloldali és a jobboldali blokk közötti egyensúlyt, tehát marad a kormányalakítási patthelyzet.

Liberman és Netanjahu

A csütörtökön bejelentett Demokratikus Tábor új formáció, élén Nitzan Horowitz Merec elnökkel, valamint soraiban a Munkapártot elhagyó Stav Shaffirral és Ehud Barakkal (Demoratikus Izrael) relatív szolid számokat ért el.

A Munkapárt múlt héten közölte, hogy közösen indul Orly Levy-Abekasis Gesher pártjával, mely az áprilisi választásokon nem jutott be a Knesszetbe. A párt vezér, Amir Meretz pedig világossá tette, hogy nem kíván egyesülni a többi baloldali párttal. A média szerint azonban a párton belül többen is rossz néven vették a Gesher bevonását, és igyekeznek nyomást helyezni Peretzre, hogy ne zárkózzon el egy nagy baloldali tömb alakításától.

Jobboldalon a most már Ajelet Saked ex-igazságügyi miniszter vezette Új Jobb egyelőre nem tudott zöld ágra vergődni a Jobboldali Pártok Uniójával a közös listás indulás kapcsán. A fő akadályok egyike, hogy Saked akarja az új formáció élére kerülni, mondván a felmérések alapján az ő neve és pártja garantálja a maximális szavazatok behúzását. Az uniót vezető Rafi Peretz azonban nem akar lemondani a vezetői posztról és elszálltnak tartja Saked kondícióit, amit nem a valóságra, hanem közvélemény-kutatásokra alapoz. (Az Új Jobb bár az áprilisi választások előtt stabilan teljesített a felméréseken, végül nem jutott be a Knesszetbe.)

Média-beszámolók szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök igyekszik nyomást helyezni Peretzre, hogy ne álljon össze Sakedékkal, inkább jobb alkuért cserébe ismételje meg az áprilisi lépést, azaz állítson közös listát a szélsőjobboldali kahanista elveket valló Otzma Jehudittal. Az Otzma Jehudit azonban sértve érezte magát és korábban kilépett a formációból, amiért Peretzék nem gondoskodtak a korábbi megállapodáshoz híven Itamar Ben-Gvir székhez jutásáról a Knesszetben. Ben-Gvir nem zárkózik el az újabb egyesüléstől, de hangsúlyozta, ezúttal nem hagyják magukat rászedni.

12-es csatorna

Likud 29

Kék-Fehér 27

Egyesült (Arab) Lista 11

Demoratikus Tábor 10

Jiszráel Beitenu 10

Új Jobb 9

Jahadut Hatora 8

Sasz 7

Munkapárt 5

Jobboldali Pártok Uniója 4

A 12-es csatorna felmérése 57 mandátumot jósol a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali blokknak a királycsináló Avigdor Liberman (Jiszráel Beitenu) nélkül, ami jócskán elmarad a kormányalakításhoz szükséges minimális 61 székes többségtől.

13-as csatorna

Likud 28

Kék-Fehér 23

Demokratikus Tábor 12

Egyesült (Arab) Lista 11

Új Jobb 10

Jiszráel Beitenu 10

Munkapárt 7

Jahadur Hatora 6

Sasz 5

Jobboldali Pártok Uniója 4

Zehut 4

Ez a forgatókönyv szintén 57 széket hoz ki Netanjahunak és jobboldali szövetségeseinek Liberman nélkül.

Kan

Likud 30

Kék-Fehér 30

Egyesült (Arab) Lista 10

Új Jobb 9

Jiszráel Beitenu 9

Demoratikus Tábor 8

Jahadut Hatora 8

Sasz 7

Munkapárt 5

Jobboldali Pártok Uniója 4

A Kan felmérése egy hajszállal jobb eredményt, azaz 58 mandátumot helyez kilátásba Netanjahunak Liberman nélkül.

Liberman továbbra is egységkormányt sürget a két nagy párt, a Likud és a Beni Gánc vezette Kék-Fehér, valamint a Jiszráel Beitenu között, ultraortodox és más vallásos pártok nélkül.

Miután Netanjahunak nem sikerült május 29-ig elsimítani a Jiszráel Beitenu és az ultraortodox pártok közötti vitát a besorozási törvénytervezet kapcsán és kihirdetni az új kormányt, a képviselők megszavazták a Knesszet feloszlatását.

Az új választásokra szeptember 17-én kerül sor.

Izrael történetében még nem fordult elő, hogy ilyen rövid időn belül újabb választásokra kerül sor.

A miniszterelnök a szavazás után Libermant tette felelőssé a történtekért.

Forrás: ujkelet.live

[popup][/popup]