Korlátozzák Izraelben a Lag baomer ünneplést, de lazítanak más szabályokon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A koronavírus terjedésének elkerülése érdekében korlátozzák a Lag baómer zsidó vallási ünnep megtartását, számos más korlátozást viszont enyhítenek vagy feloldanak az izraeli hatóságok – közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Lag Ba-omer Meronban, amikor épp nincs koronavírus-járvány

A hétfő este beköszöntő Lag baómer ünnepen hagyományosan hatalmas tábortüzekkel emlékeznek Izrael szerte egy II. századi pestisjárványra. Ez a járvány 24 000 áldozatot szedett a rómaiak elleni Bar Kochba felkelés szellemi vezetőjének, Rabbi Akibának a tanítványai közül, de ezen a napon véget ért, és ezért ez a nap örömünneppé vált.

A hagyománytisztelő zsidók szintén ezen a napon emlékeznek meg a Kabbala misztikus tudományát megalapozó Zohár című könyv szerzőjének, Simon Bar Joháj rabbinak a haláláról.

Ebből az alkalomból minden évben megrendezik Izrael legnagyobb szabadtéri népünnepélyét, Simon Bar Joháj rabbi sírjánál hatalmas örömtüzeket gyújtanak, amelyre az ultraortodox vallási közösség 2-6 százezer tagja szokott az északi Galileába, Meronba utazni (lásd képünkön), ahol ilyenkor mindig hatalmas a zsúfoltság.

Idén megtiltották az ultraortodoxoknak Meron felkeresését, ahol hagyományosan először vágják le a már három évet betöltött kisfiúk haját. Idén csak a közösség néhány tagja gyújthat szimbolikus tüzet Meronban. Ilyenkor a nem vallásos iskolások is osztályonként tüzet raknak, krumplit sütnek és piknikeznek a szülők felügyeletével a települések határában, de ebben az évben ez is mindenütt elmarad.

Az ultraortodoxok gyülekezésének tiltása azért különösen fontos egészségügyi szempontból, mert a jelenlegi fertőzöttek hetven, és a halottak 43 százaléka ebből a csoportból került ki, ugyanis a fertőzés megjelenése után sokáig nem akartak lemondani a vallási iskolák működtetéséről, a közös tanulásról és imádkozásról.

Vasárnap megnyitották kapuikat az óvodák, de csak egészen kis, néhány fős, és egymástól elkülönített csoportokban foglalkozhatnak a gyermekekkel, és ezért az óvodások egy részének nem jutott hely az újranyitáskor.

A bennmaradók között elsőbbséget élveztek a kétkeresős, a nehéz szociális helyzetben lévő, és az egyszülős családok. A továbbra is kívül rekedt több százezer család helyzete nagyban nehezíti az érintettek munkába állását, a gazdaság újraindítását.

Sáj Babad, a pénzügyminisztérium igazgatója a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint levélben kérte az egészségügyi minisztériumtól az óvodák teljes, minden gyermekre kiterjedő megnyitását az alacsony halálozási és fertőzöttségi adatokat mérő településeken.

A tervek szerint május végéig nem csak a kisiskolások és az érettségizők, hanem minden osztály visszatérhet az iskolákba. Több évfolyam azonban csak a hét bizonyos napjain mehet be az iskolába, ők a fennmaradó napokon továbbra is távoktatásban fognak tanulni.

Eli Kohen, az átmeneti kormány gazdasági minisztere felszólította a kormányt, hogy a kedvező járványügyi helyzet nyomán már tíz nappal a tervezett, május 31-i időpont előtt megnyithassák a vendéglőket és a kávéházakat.

Vasárnap este a kormány ülésén az egészségügyi minisztérium ellenkezése mellett is megszavazták a miniszterek, hogy ismét használhassák a településeken a parkokban elhelyezett sporteszközöket.

Arról is döntöttek, hogy nem lesz kötelező a külföldről hazatérők kéthetes szállodai elhelyezése, az emberek otthonaikban is karanténba vonulhatnak erre az időszakra.

Már találkozhatnak egymással a családtagok, de ilyenkor egyszerre legfeljebb két háztartásban élők lehetnek közös fedél alatt. Nyílt területen május 10-től már ötven főig össze lehet gyűlni, és a hónap végétől ez a szám 100-ra növekszik. Ha nem romlik vészesen a helyzet, akkor a tervek szerint június középétől eltörölnek minden nyílt területekre vonatkozó gyülekezési korlátozást.

A vendéglők még mindig csak elvitelre főzhetnek, de a parkokban már nincs semmiféle tiltás, és a hónap végén megnyithatnak az uszodák is a már működő konditermek mellett.

Izraelben az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány. A koronavírus megjelenése óta 16 492 fertőzöttet tartottak nyilván, akik közül 11 548-an már meggyógyultak. Jelenleg 73-an vannak súlyos állapotban, közülük 64-en lélegeztetőgépen. A halálos áldozatok száma 254. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]