Konzervatív miniszter a meztelen táncot nem támogatja

Írta: index - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben idén harmadjára fordult elő, hogy egy művészeti fesztivál megrendezését a hatóságok ha nem is közvetlenül, de közvetve mindenképpen meg akarják nehezíteni. A mantra minden esetben ugyanaz: ha pucér testeket mutogatnak, az nem művészet, így állami támogatás sem jár érte. A legutóbbi esetben ez egy fesztivál három előadását érintette, ezeket nyilvánította az ország kultuszminisztere, Miri Regev nem kívánatosnak.

A fesztivál programfüzetében a rendezők állami nyomásra kénytelenek volta három előadás mellé is megjegyzést fűzni, miszerint mindháromban részleges vagy teljes meztelenség látható, amit a kulturális minisztérium és a helyi önkormányzat nem támogat. Mindezt annak ellenére kellett megtenniük a szervezőknek, hogy az izraeli legfelsőbb ügyész helyettesének állásfoglalása szerint az ilyen kitétel és megkülönböztetés törvényellenes.

Regevet és konzervatív minisztertársait mindez nem nagyon érdekli, a baloldali elit úri huncutságának tartott kulturális eseményeket és fesztiválokat nyíltan lenézik, sőt, filmforgatásokat és tévés produkciók gyártását is kritikával illetnek, ami pedig még aggasztóbb, beleszólnak a könyvkiadásba és az iskolai tananyagba is.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]