Könyvbemutató Szabadkán

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Milkó Izidor szellemi páholy bemutatja:

Negyela László Márk

Újratervezés

című könyvét.

A szerzővel

Husnyák Andrea

beszélget.

Helyszín, időpont:

Zsidó Hitközség nagyterme

(Szabadka, Dimitrije Tucovic utca 13., földszint)

2012. december 12., (szerda) 19 óra.

 

Az Újratervezés című kiadvány a szabadkai Jakab és Komor téri zsinagóga múltját és jelenét mutatja be, valamint a lehetséges jövőbeni hasznosítást vázolja.

A könyv előszavát prof.dr. Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora írta.

Részlet a könyvből: http://kisvarositortenetek.blogspot.com/2012/11/zsinagoga-vadaszat.html 

„A zsinagóga, noha a közösség háza, mégis hordozza azt a szakralitást, azt a tér, matéria és idő elválasztást, ami a profánból kiemeli, és horziontális síkból vertikálissá teszi azt: az Örökkévalóval való találkozás, a lelki-szellemi élet színhelyévé teszi a falak közötti teret. A(z egykori) zsinagóga individuális emlékeket őriz: egy közösség közös és egyénre szabott történelme tűnik fel az idő síkján: a brisztől a bár micván és a házasságkötésen át a káddisig. Ez a szakrális és individuális tér nem engedi meg, hogy a korral haladva modern könyvtárrá váljon. Ha viszont kimondjuk, hogy az ember nem tud az örökkévalóságnak, vagy az Örökkévalóságnak építeni, és hagyja, hogy a múlandóság járjon nász- vagy gyásztáncot a zsinagógával, akkor hasonlítható-e az eutanáziához?

 Vagy csak az Örökkévaló által teremtett lények felett van az Örökkévalónak döntési principiuma; és az ember Imagio Dei-ként maga döntheti el, hogy az általa kreált örökségnek mi legyen a sorsa?“

 

Jelenlétére feltétlenül számítunk!

[popup][/popup]