Konrád Györgyöt méltatták német lapok

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Konrád György munkásságát méltatta a Kossuth- és Herder-díjas magyar író, esszéista, szociológus 80. születésnapja alkalmából kedden több német újság.

konrad3A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lapban Joseph Croitoru a Konrád György – Az önkényuralom ellen című írásában felidézte: Az értelmiség útja az osztályhatalomig című, Szelényi Ivánnal közösen – és a legnagyobb titokban – írt Konrád-esszé 1978-ban jelent meg Nyugaton, és “bombaként robbant”, hiszen a szerzők leszámoltak a kommunista munkásállam mítoszával, és leleplezték a rendszer valódi természetét.

Konrád György a Közép-Európa-gondolat képviselőjeként “jelentősen hozzájárult a szovjet imperializmus ideológiájának diszkreditálásához”, és már 1984-ben a vasfüggöny lebontására szólított fel, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni Oroszország stratégiai érdekeit – írta a német konzervatív lap munkatársa. A látogató című, bemutatkozó regényével kapcsolatban a szerző kifejtette: Magyarországon csak cenzúrázott változatban adták ki a kötetet, amelyben Konrád György a propagált kommunista utópia mindennapos jelenségeként mutatta be a gyermekbántalmazást, a nemi erőszakot és a gyilkosságot. A városalapító című regény is csak Nyugat-Németországban jelenhetett meg teljes terjedelemben. Az alkotásban megfogalmazott rendszerkritika miatt azonban a szerzőt végérvényesen az állam ellenségének bélyegezték hazájában – emelte ki a FAZ szerzője.

Konrád György nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Der Tagesspiegel Egy magyar hős címmel közölt írást, amelyben a szerző, Stephen Tree egyebek között kiemelte: a vidéki magyar zsidóságból nagyon keves élték túl a holokausztot. Konrád György és szűkebb családja a túlélők közé tartozik, és az író pályaválasztásában meghatározó szerepe volt annak az intelemnek, hogy azokért is élnie kell, akik meghaltak a holokausztban. A liberális lap szerzője hozzátette: a Fenn a hegyen napfogyatkozáskor című, 2005-ben megjelent önéletrajzi regényében a szerző számára úgy tűnik, elérte a célját, hiszen ötgyermekes apa, nagyapa és ünnepelt író lett, és valóra vált az álma a magyar demokráciáról.

A Süddeutsche Zeitung A szenvedélyes városi ember címmel közölt cikket, amelyben a szerző, Lothar Müller Konrád György Európa és a nemzetállamok című esszékötetének idén megjelent német kiadását és a Zsidókról című, németül tavaly megjelent Konrád-kötetet mutatta be.

[popup][/popup]